naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Slovenija spremna omogućiti otvaranje poglavlja Ribarstvo

Slovenija je spremna omogućiti otvaranje poglavlja Ribarstvo u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, o čemu je do sada iskazivala suzdržanost, rekli su na konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.  

'Danas smo se dogovorili da ćemo otvoriti pregovaračko poglavlje 13. – Ribarstvo', rekao je Rupel ne iznoseći detalje.  

Preciznije o tome nije želio govoriti ni hrvatski ministar Jandroković, upozorivši da se pregovaračka poglavlja otvaraju na međuvladinim konferencijama.  

Isto tako, Rupel je rekao da će 'Slovenija u srijedu u Bruxellesu, zajedno s drugim članicama NATO saveza potpisati protokol o pristupu Hrvatske NATO savezu', što je već odobrio i slovenski parlamentarni odbor za vanjsku politiku. 

'Naši su odnosi dobri, a i jedni i drugi želimo da postanu još boljima', rekao je Rupel, a s njim se složio i Jandroković kojemu je ovo bio prvi posjet Sloveniji od stupanja na dužnost.

On je dodao da je u razgovoru bilo riječi i o strateškoj suradnji Slovenije i Hrvatske u Europskoj uniji i NATO savezu, ali i o približavanju država u regiji euroatlantskim organizacijama radi stabilizacije regije, pri čemu bi uskoro mogao biti postignut 'konkretan dogovor' Zagreba i Ljubljane o suradnji na tom planu. 

Odgovarajući na pitanja novinara koja su se odnosila na granične prijepore, Rupel i Jandroković izrazili su uvjerenost da će napredovati rad međudržavnih povjerenstava za predaju tih pitanja međunarodnoj arbitraži ili sudu. Pritom je Jandroković istaknuo da je za Hrvatsku 'od velike važnosti' da se bilateralna međudržavna pitanja 'odvoje od pristupnih pregovora s Europskom unijom'. 

I Rupel se složio da su pitanje pristupnih pregovora i bilateralni odnosi 'načelno' odvojeni procesi, ali je izrazio nadu da će rješenje za granicu biti nađeno prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. 

Dok je Jandroković izrazio uvjerenost da ne treba toliko inzistirati na brzini rješenja za sporna granična pitanja nego na tome da se u procesu dođe do 'kvalitetnih rješenja', te upozorio da ne bi bilo plodno tražiti rješenje kojim jedna strana ne bi bila zadovoljna, Rupel je sugerirao da bi, ako se do uključivanja Hrvatske u EU ne dođe do trajnog rješenja graničnog pitanja, moglo doći do 'privremenog rješenja'. Tu ideju nije šire obrazložio, ali je primijetio da je Hrvatska 'privremeno granično rješenje' za granicu na moru postigla s Crnom Gorom.

'Bolje je tražiti rješenje u nekom dužem vremenskom razdoblju, ali da ono bude kvalitetno. Hrvatska je zainteresirana za dobro rješenje koje će biti prihvatljivo za obje strane', rekao je Jandroković, dodajući da je bilateralna pitanja potrebno izuzeti iz pristupnog procesa. 

Tijekom prijepodneva Jandroković se sastao u Ljubljani sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, a slovenski premijer ponovo je tom prigodom izrazio potporu ulasku Hrvatske u EU i NATO. 

Jandroković je, kako se navodi u priopćenju iz ureda slovenskog premijera, čestitao Janši na njegovu uspješnom predsjedanju Vijećem EU-a u prvoj polovici godine, a Janša je izrazio potporu reformskim nastojanjima hrvatske vlade i približavanju Hrvatske euroatlantskim integracijama. 

Hina