naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pankretić u Bruxellesu o pristupnim pregovorima

Hrvatski ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić izjavio je u utorak 15. srpnja u Bruxellesu kako od Europske unije uskoro očekuje poziv za dostavu pregovaračkog stajališta za poglavlje Ribarstvo te najavio da bi hrvatsko pregovaračko stajalište za Poljoprivredu i ruralni razvoj moglo biti gotovo do kraja ovoga mjeseca.  

'Što se tiče Ribarstva, očekujem uskoro poziv za predaju pregovaračkog stajališta', rekao je Pankretić u Bruxellesu gdje je potpisao drugi Protokol o proširenju vezan uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kako bi se uzelo u obzir pristupanje Rumunjske i Bugarske Europskoj uniji. 

Dodao je kako vjeruje da će Hrvatska biti u stanju predati svoje pregovaračko stajalište za Ribarstvo početkom rujna. Na poglavlju Poljoprivreda vrlo se intenzivno radi i hrvatsko pregovaračko stajalište moglo bi biti gotovo do kraja ovoga mjeseca, rekao je Pankretić. 

Slovenija je prošli tjedan izrazila spremnost omogućiti otvaranje poglavlja Ribarstvo u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, o čemu je do sada iskazivala suzdržanost. To je nakon prošlotjednog sastanka s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem, izjavio slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. 

Drugi protokol SSP-a između Hrvatske i EU potpisali su u ime Europske komisije povjerenica za poljoprivredu i ruralni razvoj Mariann Fischer Boel, a u ime predsjedništva Europske unije francuski ministar poljoprivrede i ribarstva Michel Barnier. 

'Ovim potpisivanjem šaljemo novi pozitivan i konkretan signal za hrvatsku perspektivu članstva', rekao je francuski ministar Barnier. 

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije i njenih država članica i Hrvatske potpisan je 29. listopada 2001. godine u Luksemburgu, nakon čega je uslijedio postupak ratifikacije Sporazuma u državama članicama EU, Europskom parlamentu i Hrvatskoj. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio je na snagu 1. veljače 2005. 

U prosincu 2004. Hrvatska je potpisala prvi Protokol o proširenju vezan uz SSP, poznat kao Protokol 7, kojim je SSP prilagođen proširenju Europske unije s 15 na 25 država članica tako da i nove države članice postaju potpisnicama Sporazuma.  

Glavna svrha Protokola jest prilagodba odredbi SSP-a koje se odnose na trgovinu poljoprivrednim, prehrambenim i ribarskim proizvodima kako bi se na odgovarajući način uredili trgovinski odnosi Hrvatske s proširenom Europskom unijom.

Hina