naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Swoboda: Hrvatska može završiti pregovore 2009., ali prije 2011. teško će biti članica EU

Hrvatska dobro napreduje na putu reformi i može završiti pregovore s Europskom unijom 2009. godine, ali nakon toga slijedi komplicirani proces do punopravnog članstva koji može trajati i do 2011. ili 2012., rekao je u četvrtak 17. srpnja u Zagrebu izvjestitelj za Hrvatsku u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta Hannes Swoboda, naglasivši pritom da irsko 'ne' Lisabonskom ugovoru neće utjecati na čitav taj proces.  

'Moji razgovori s vodećim političarima pokazali su da stvari idu bolje u čitavom reformskom procesu, mnogi su zakoni doneseni, i sada smo u ozbiljnom poslu provedbe ali mnogi su koraci već poduzeti', rekao je Swoboda na konferenciji za novinare.  

On se tijekom dana u Zagrebu sastao, između ostalih, s predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom, ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, te predsjednikom Sabora Lukom Bebićem. 

'Čvrsta je odluka hrvatske Vlade i čitave Europske unije da se pregovori završe 2009. Godina 2009. je ciljna godina', naglasio je.  

I ministar Jandroković je nakon razgovora s europskim izvjestiteljem ocijenio da Hrvatska ima 'realne izglede' i da će 'najvjerojatnije' dovršiti pregovore do jeseni iduće godine.

Međutim, Swoboda je pojasnio da nakon zatvaranja pregovora slijedi proces prijevoda na 24 jezika, potvrđivanja na Odborima Europskog parlamenta i na plenarnoj sjednici, a zatim tek započinje ratifikacija u zemljama članicama koja je ponekad komplicirana i traje dulje vrijeme, primjerice u Belgiji. 

Swoboda je naglasio da unatoč odbacivanju Lisabonskog ugovora na referendumu u Irskoj prošloga mjeseca proces pregovora Hrvatske s EU treba nastaviti istim tempom, te je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ta poruka, kako je rekao, u Hrvatskoj shvaćena. 

'Trebamo raditi paralelno, nastaviti naš posao i pokušati naći način na koji će Irska prihvatiti Lisabonski ugovor, kao i predsjednici Poljske i Češke', naglasio je. 

Iako je proces parlamentarne ratifikacije u Poljskoj i Češkoj završio, predsjednici Lech Kaczynski i Vaclav Klaus oklijevaju u potpisivanju Lisabonskog ugovora što je potrebno da bi se formalno završila ratifikacija ugovora u tim dvjema zemljama. 

Europski izvjestitelj još je jednom odaslao poruku o reformama koje Hrvatska treba provoditi zbog sebe same, a ne zbog bruxelleske birokracije koja to zahtijeva, navodeći primjer restrukturiranja brodogradnje i reforme pravosuđa. 

'Reforme su potrebne za konkurentnost, želimo da brodogradilišta budu konkurentna i da prežive u Hrvatskoj, naravno uz preustroj. Bez njega ona bi mogla živjeti još par godina, ali na kraju ne bi bila konkurentna', rekao je, dodajući da EU i RH moraju naći način da se odredi vremenski okvir za reforme, te paralelno pokušavati naći novi posao za one koji neće ići u mirovinu. 

Važno je za reforme dobiti i potporu stanovništva Hrvatske, rekao je Swoboda.  

'Naš je cilj imati snažnu Europu u kojoj će Hrvatska biti članica', zaključio je. 

Hina