naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatskoj će biti odmrznuta sredstva iz PHARE-a 2006

Europska komisija trebala bi do kraja tjedna objaviti da je Hrvatskoj odmrznuto 80 milijuna eura iz pretpristupnog fonda PHARE 2006 koji su joj zamrznuti prije više od pola godine zbog manjkavosti u upravljanju fondovima i kašnjenja i kvalitete dokumentacije. 

Europska komisija u prosincu je odlučila suspendirati ovjeru ugovora iz nacionalnog programa PHARE 2006 i smanjiti iznos iz IPA programa za pet milijuna eura. 

'Te mjere trebale bi, nadamo se, biti privremene i okončati se onda kada Komisija bude zadovoljna stvarnim napretkom Hrvatske', rekla je u siječnju glasnogovornica Europske komisije Krisztina Nagy. 

Hrvatska Vlada ocijenila je najavu o odmrzavanju sredstava 'očekivanom', te je naglasila da će time biti pozitivno ocijenjene aktivnosti Vlade poduzete radi rješavanja uvjeta koje je EK postavila pred sustav provedbe PHARE programa. 

U Vladinu uredu za odnose s javnošću naglašeno je da je ta informacija još uvijek neslužbena jer se očekuje službeno pismo iz Europske komisije. 

'Očekujemo da će tim pismom biti pozitivno ocijenjene aktivnosti Vlade poduzete radi rješavanja mjerila koje je EK postavila pred sustav provedbe PHARE programa', rekla je zamjenica glasnogovornika Vlade Sunčana Glavak, dodajući da će se o pojedinostima više moći saznati čim stigne službeno pismo iz Bruxellesa. 

 

Više o tome:

Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj