naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska nakon dugo vremena zatvorila jedno poglavlje u pregovorima

Hrvatska nakon dugo vremena zatvorila jedno poglavlje u pregovorima  

Hrvatska je u petak 25. srpnja u Bruxellesu otvorila pregovore u još jednom poglavlju europske pravne stečevine i nakon više od godinu i pol dana zatvorila jedno poglavlje.  

Na Međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu, prvoj pod francuskim predsjedanjem, Hrvatska je otvorila pregovore u poglavlju Sloboda kretanja roba, a privremeno zatvorila poglavlje Industrijska politika i poduzetništvo.  

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak istaknuo je da je sastanak u petak 'neobično važan zbog dviju činjenica: prvi put se Međuvladina konferencija održava u srpnju, neposredno prije ljetnog odmora i nepunih mjesec dana od početka francuskog predsjedništva, što potvrđuje spremnost i odlučnost Francuske da dade dodatni zamah pregovorima. Druga važna stvar jest da smo zatvorili jedno poglavlje, prvi put nakon dužeg vremena, i mislim da na taj način ulazimo u novu fazu pregovora, fazu zatvaranja pregovora'. 

Uz to, dodao je Drobnjak, ova Međuvladina konferencija održana je u situaciji kada u EU-u traju rasprave oko Lisabonskog ugovora i negativnog ishoda irskog referenduma, a 'to na najbolji način govori da hrvatski pregovori idu naprijed'. 

Hrvatska je do sada u pristupnim pregovorima otvorila 21 poglavlje, a tri je privremeno zatvorila. Prvo poglavlje, Znanost i istraživanje, zatvoreno je još 12. lipnja 2006, a poglavlje Obrazovanje i kultura 11. prosinca 2006. U oba ta poglavlja Hrvatska nije imala mjerila ni za otvaranje ni za zatvaranje, tako da je Poduzetništvo i industrijska politika prvo poglavlje koje se zatvara na temelju novog mehanizma - mjerila za zatvaranje. U tom poglavlju Hrvatska je kao mjerilo za zatvaranje morala donijeti strategiju industrijske politike. 

Do kraja pregovora, koje se očekuje u jesen sljedeće godine, Hrvatska treba otvoriti još 12 i zatvoriti 30 poglavlja. 

Hrvatska je na konferenciji mogla otvoriti pregovore u još jednom poglavlju - Pravda, sloboda i sigurnost, oko čega je postojala suglasnost 26 zemalja članica, ali jedino još Slovenija ima dodatnih pitanja u vezi s tim poglavljem, doznaje se iz diplomatskih izvora. 

Sljedeća pristupna konferencija predviđena je za listopad kada bi Hrvatska mogla otvoriti i zatvoriti pregovore u nekoliko poglavlja. Što se otvaranje tiče, Hrvatska je sa svoje strane spremna za sedam poglavlja u kojima je predala svoja pregovaračka stajališta. Preostala je još predaja pregovaračkih stajališta u pet poglavlja. 

Izrada pregovaračkog stajališta za Poljoprivredu i ruralni razvitak je pri samom kraju, a za poglavlje Ribarstvo, koje je dugo blokirala Slovenija, poziv za predaju pregovaračkog stajališta očekuje se sljedeći tjedan. Za ostala tri poglavlja - Tržišno natjecanje, Javne nabave i Pravosuđe i temeljna prava, Hrvatska će dobiti poziv da preda pregovaračka stajališta tek kada se završi postupak verifikacije mjerila za otvaranje što se očekuje do studenoga.  

Da bi se pregovori otvorili, potrebno je i da zemlje članice EU-a usuglase svoje zajedničko stajalište za svako poglavlje i tek se saziva pristupna konferencija. 

Što se zatvaranje tiče, za poglavlja Trans-europske mreže i Vanjski odnosi, Europska komisija je već verificirala da je Hrvatska ispunila mjerila za zatvaranje, tako da će ono biti najvjerojatnije prvo sljedeće zatvoreno poglavlja. U još tri poglavlja posao na izradi mjerila za zatvaranje pri samom je kraju.  

U danas otvorenom poglavlju Sloboda kretanja roba, Hrvatska je dobila četiri mjerila za zatvaranje.  

Hrvatska je u petak dobila dobru vijest i iz Europske komisije, koja je objavila da je ukinula dvije zaštitne mjere kojima joj je u prosincu prošle godine suspendirana ovjera ugovora za program PHARE 2006. i za pet milijuna eura smanjen iznos iz programa IP. 

Oko samog iznosa odblokiranih sredstava iz programa PHARE 2006 nastala je prava zbrka. U četvrtak su izvori Delegacije Europske komisije u Zagrebu govorili o 80 milijuna eura, u petak dežurni glasnogovornik Komisije u Bruxellesu John Clancy najprije nije znao iznos, a poslije podne je rekao da je riječ o 66 milijuna eura, da bi na kraju Komisija potvrdila da se radi o 52 milijuna eura. 

Poboljšanje upravljanja pretpristupnom pomoći jedan je od uvjeta koje je Komisija postavila Hrvatskoj da bi mogla završiti pregovore do jeseni 2009. godine. 

Hina