naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija priznaje Hrvatskoj napredak u upravljanju fondovima, ali potrebna implementacija

Europska komisija Hrvatskoj priznaje napore koje je poduzela u posljednjih šest mjeseci na području upravljanja pretpristupnim fondovima Europske unije, zbog čega joj je u petak i ukinuta suspenzija na ugovore iz programa PHARE 2006. i vraćeno pet milijuna eura za koliko joj je bio smanjen program IPA 2008., ali Zagreb mora učiniti i daljnje napore u implementaciji, rekao je u ponedjeljak 28. srpnja u Zagrebu savjetnik Delegacije Europske komisije Oskar Benedikt.  

'Priznajemo Hrvatskoj napore i zbog toga smo bili u mogućnosti ukloniti suspenziju', rekao je Benedikt na konferenciji za novinare koju je održao s ministrom financija Ivanom Šukerom, a na kojoj su predstavljeni fondovi Europske unije koji su na raspolaganju Hrvatskoj.  

Ipak, 'ukidanje suspenzije ne znači da je sve gotovo, to je više znak našeg povjerenja u upravu', naglasio je Benedikt, rekavši da se napredak koji je postignut u posljednjih šest mjeseci sada mora provesti u djelo. 

'Mi smo s Vladom dogovorili skup elemenata koji će nam pomoći da do toga dođe', rekao je, pojasnivši da se radi o predaji natječajne dokumentacije na vrijeme, podnošenju natječajne dokumentacije koja ima odgovarajuću kvalitetu, poštovanju uvjetovanosti za objavu natječaja te poboljšanju u sustavu upravljanja i kontrola. 

Europska komisija odlučila je u petak ukinuti Hrvatskoj dvije zaštitne mjere kojima je suspendirana ovjera ugovora za program PHARE 2006. i za pet milijuna eura smanjen iznos iz programa IPA. Bilo je dosta nejasnoća oko toga koliko je novca Hrvatskoj zamrznuto iz programa PHARE 2006, ali u petak je rečeno, što je na konferenciji za novinare potvrdio i Benedikt, da se radi o nešto više od 52 milijuna eura. 

Sada nakon ukidanja suspenzije Hrvatska može do kraja studenoga potpisati 52,62 milijuna eura u ugovorima ako osigura kvalitetu i pridržava se rokova za natječajnu dokumentaciju, rečeno je na konferenciji za novinare. 

'Dobro upravljanje pretpristupnim fondovima iznimno je važno u vremenu prije pristupanja... to je jedan od glavnih elemenata po kojima se mjeri spremnost zemlje za pristupanje', rekao je savjetnik Delegacije EK. 

Hrvatskoj su od 2001. na raspolaganju bili fondovi CARDS, te kasnije PHARE, ISPA i SAPARD, u ukupnoj vrijednosti od 489,6 milijuna eura. Od 2007. uveden je novi program IPA u okviru kojega do 2010. RH ima na raspolaganju 589,9 milijuna eura, a ulaskom u EU otvorit će joj se mogućnost korištenja sredstava iz strukturalnih fondova i kohezijskog fonda EU koji su još mnogo izdašniji. 

Sada se mora osigurati da se veliki iznosi novaca europskih poreznih obveznika iz fondova koje će RH dobiti na raspolaganje kada bude članica ne troše pogrešno nego mudro i ispravno, naglasio je predstavnik EK. 

Ministar Šuker je rekao da je 'odluka Europske komisije potvrda dobrog rada vlade RH i resornih ministarstava', naglasivši također da ona 'ne znači da nema problema, ne znači da se ne trebamo dalje educirati, da ne trebamo dalje raditi'.

Ministar je izrazio uvjerenost da će Hrvatska uspjeti imati visoki stupanj apsorpcije europskih fondova, što je uostalom, složili su se i Šuker i Benedikt, imala i dosad. 

Naveden je primjer programa CARDS 2003 čija je apsorpcija bila 90 posto. 

Benedikt je rekao da je cilj 'u budućnosti otkloniti prethodne kontrole Delegacije Europske komisije i da Hrvatska sredstvima može upravljati sama'.

Naime, Hrvatska, koja je trenutno u sustavu u kojem samostalno upravlja sredstvima ali uz kontrolu Delegacije, trebala bi 2009. dobiti akreditaciju za upravljanje sredstvima bez te kontrole. 

Kada su u prosincu Hrvatskoj zamrznuta sredstva koja su u petak ponovno odobrena, EK je bila uvela mjerila koja je Zagreb trebao ispuniti da bi se suspenzija ukinula.

Radi se, između ostaloga, o poboljšanje kvalitete i ubrzanju rada Agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU, pri čemu su zadani konkretni rokovi za pojedine faze objave natječaja i ugovaranja. Potom je trebalo povećati kvalitetu dokumentacije i smanjiti broj odbijenica, povećati broj zaposlenih, uspostaviti kvalitetni sustav upravljanja nepravilnostima i njegovo funkcioniranje u praksi, te pojačati angažman unutarnjih revizora u sustavu provedbe i Odjela za internu reviziju u Ministarstvu financija. 

 

Više o tome:

Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj: Izjava za medije u vezi boljeg upravljanja pretpristupnom financijskom pomoći iz EU