naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pristup Hrvatske EU je prioritet češkog mandata na čelu Unije

Pristup Hrvatske Europskoj uniji predstavljat će prioritet Češke tijekom njezina predsjedanja Europskom unijom u prvom semestru 2009., rekao je u četvrtak 21. kolovoza u Pragu češki premijer Mirek Topolanek.

'Najbrži pristup Hrvatske EU je naš prioritet u sklopu češkog predsjedanja od 1. siječnja 2009.', rekao je Topolanek a prenosi France presse.

'Namjeravamo usko surađivati sa Slovačkom', dodao je šef češke vlade na konferenciji za novinare sa svojim slovačkim kolegom Robertom Ficom koji je došao u Prag na komemoraciju 40. obljetnice okupacije bivše Čehoslovačke.

Topolanek je inzistirao da se radi o zajedničkom interesu.

Češka će naslijediti Francusku kao predsjedavajuća EU u siječnju 2009. ali još se nije definitivno izjasnila o Lisabonskom sporazumu.

Vlada koja očekuje mišljenje Ustavnog suda da bi nastavila proces ratifikacije, kani podastrijeti tekst parlamentu nakon lokalnih izbora predviđenih za sredinu listopada.

Europska komisija će o napretku Hrvatske sastaviti izvješće u jesen 2008. (Hina)

 

Više o tome:

Prague Daily Monitor: Czech, Slovak PMs support Croatia's EU entry