naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Nacionalni odbor prihvatio pregovaračko stajalište za poljoprivredu

Nacionalni odbor za praćenje pregovora s Europskom unijom jednoglasno je u srijedu 3. rujna prihvatio pregovaračko stajalište za poglavlje Poljoprivreda i ruralni razvoj, koje će, po riječima glavnog pregovarača Vladimira Drobnjaka, Europskoj komisiji biti predano do kraja tjedna, nakon što ga formalno potvrdi i hrvatska Vlada.  

Drobnjak je novinarima nakon 2,5 satne sjednice rekao da je u Bruxellesu nakon godišnjih odmora 'punom parom' počela sezona pregovaranja te da Hrvatska na idućoj Međuvladinoj konferenciji u listopadu očekuje zatvaranje i otvaranje novih poglavlja. 

Naglasio je, međutim, da je još prerano govoriti o točnom broju poglavlja koja će se zatvoriti i otvoriti. 

Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić upozorila je pak da je poglavlje Poljoprivreda jedno od najzahtjevnijih te da Hrvatska traži 29 odgoda i trajnih izuzeća što je najviše dosad. 

Izvijestila je i da je Nacionalni odbor jednoglasno prihvatio amandman kojim traži da se Hrvatskoj ostavi mogućnost naknadnog proširenja liste tradicionalnih hrvatskih vina, na kojoj je zasad šest vina. 

Ocijenila je da je Hrvatska u dosta ozbiljnoj situaciji, da su privremeno zatvorena svega tri poglavlja, a da u sljedećih godinu dana, ako želi završiti pregovore 2009., treba zatvoriti njih 30. 

'Ne ovisi sve o nama, ali na nama je da pripremimo još četiri pregovaračka stajališta, te da do kraja godine otvorimo 12 novih poglavlja što je ogromna zadaća, naročito kad se zna da je među tim poglavljima i Pravosuđe koje je ključna točka u pregovorima', rekla je Pusić. 

Hina