naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Jandroković: Hrvatska ne smije biti talac irskog 'ne'

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković upozorio je u intervjuu za Irish Times da Hrvatska ne bi smjela biti talac irskog 'ne' Lisabonskom ugovoru, izrazivši nadu da će Europska unija institucionalnu krizu riješiti prije nego Hrvatska završi pristupne pregovore.  

Jandroković je upozorio da bi politički bilo vrlo teško izvesti da Hrvatska uđe u EU 2010., kako je planirano, ako Irska ne ratificira Lisabonski ugovor.  

'Pravno je moguće da Hrvatska postane članicom ne samo s Lisabonskim ugovorom nego i s amandmanima na Ugovor iz Nice', rekao je Jandroković za Irish Times od ponedjeljka 8. rujna. 'No politički je jako teško postići takav cilj i zato se nadamo da će EU pronaći rješenje ili mehanizam koji će omogućiti Hrvatskoj da postane članicom', dodao je.

U intervjuu danu na rubu neslužbena sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Avignonu prošli vikend Jandroković je upozorio da Hrvatska ne bi smjela biti talac irskog 'ne' Lisabonskom ugovoru zbog svoje uloge u jugoistočnoj Europi.  

'Nije dobro za jugoistočnu Europu da Hrvatska postane taocem te situacije', rekao je. 'Poštujemo volju irskog naroda. Istodobno se nadamo da ta odluka neće biti zapreka Hrvatskoj da postane članicom Unije', ustvrdio je. 

Jandroković je istaknuo da je članstvo u EU glavni cilj hrvatske vanjske politike zbog sigurnosti, stabilnosti i razvoja koje će ono omogućiti hrvatskim građanima. 

Izrazio je uvjerenje da će EU i Irska pronaći izlaz iz krize kako bi Hrvatska mogla pristupiti Uniji jer je to i u interesu Europe. 

'Čvrsto vjerujem da će iduće jeseni EU pronaći rješenje. To nije važno samo za Hrvatsku nego i za Uniju. Situacija na istoku i jugu Europe je vrlo složena, a pojavljuju se i nove sile, poput Indije i Kine. Europa ne može gubiti vrijeme kako ne bi izgubila priliku da bude najsnažniji igrač na međunarodnoj sceni', rekao je.  

Jandroković je najavio da će hrvatski premijer Ivo Sanader uskoro posjetiti Irsku kojoj će poručiti: 'Poštujemo vas, razumijemo vas, ali pomognite nam da postanemo članicom Europske unije.'(Hina) 

 

Više o tome:

Irish Times: Croatia fears Ireland's No to Lisbon is blocking accession