naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Češka će učiniti sve da ubrza pregovore Hrvatske s EU

Češki premijer Mirek Topolanek poručio je u ponedjeljak 8. rujna u Zagrebu da će Češka, koja u prvoj polovici iduće godine predsjeda Europskom unijom, učiniti sve kako bi Hrvatska iduće godine završila pregovore o pristupanju Europskoj uniji.  

Topolanek je u Novinarskom domu u Zagrebu održao predavanje o temi 'Hrvatski uspjeh: prekretnica na putu u euroatlantske strukture' u kojem je istaknuo da se hrvatski put prema Europskoj uniji i NATO-u može izraziti jednom riječju a to je 'uspjeh'. 

'Vaša zemlja vraća se u Europu, čijim dijelom nikada nije prestala biti, u obitelj koju spajaju iste vrijednosti, obitelj slobodnih i prosperitetnih zemalja', rekao je, istaknuvši kako Hrvatska u tome ima punu potporu Češke, s kojom je već stoljećima vežu prijateljski odnosi.  

Integracija jugoistočne Europe, naglasio je Topolanek, i u europskom je interesu jer je to najbolje jamstvo da će Europa živjeti u miru.  

Češki premijer čestitao je Hrvatskoj što je već praktički članica NATO-a, posebice istaknuvši njezin aktivan angažman u mirovnoj misiji NATO-a u Afganistanu.  

Topolanek je istaknuo da će hrvatski pregovori o pristupanju Europskoj uniji biti jedan od prioriteta češkog predsjedanja EU-om u prvoj polovici iduće godine.  

Izrazio je uvjerenje da će Hrvatska do kraja godine otvoriti preostalih 12 pregovaračkih poglavlja te tijekom češkog predsjedanja EU-om 'najveći dio' poglavlja i zatvoriti, a ostatak u drugoj polovici 2009. kada će na čelu EU-a biti Švedska. 

'Sve ćemo poduzeti da ubrzamo pregovarački proces' s Hrvatskom, poručio je češki premijer, istaknuvši kako smatra da će Hrvatska postati članicom EU-a 'puno prije 2014.', kako neki nagađaju. 

Odbacio je također nagađanja da EU planira zemlje jugoistočne Europe primiti u paketu, naglasivši kako svaka zemlja ima svoj put, svoj plan reformi i o samo o njoj ovisi kako će ga provesti.  

'Hrvatska je riješila puno problema, najdalje je odmakla i spremna je za članstvo', rekao je. 

Glede odbacivanja Lisabonskog ugovora u Irskoj, Topolanek je kazao kako se ne slaže sa stajalištem nekih zemalja članica EU-a da bez Lisabonskog ugovora ne može biti novog proširenja EU-a. 

'U slučaju Hrvatske, to ne može biti formalna zapreka. To ne bi bilo pravedno', rekao je.  

Priznao je da je problem ozbiljan, ali i istaknuo da se proces ratifikacije Lisabonskog ugovora nastavlja te da to ne može ugroziti funkcioniranje Europske unije, s 27 ili 28 članica.

Upitan kada će Češka ratificirati Lisabonski ugovor, Topolanek je kazao kako Prag trenutačno čeka odluku Ustavnog suda o tome je li Lisabonski ugovor u skladu s češkim Ustavom.

U slučaju da Ustavni sud ocijeni da Lisabonski ugovor krši češki Ustav, Topolanek je kazao da će Češka najvjerojatnije promijeniti Ustav.  

Govoreći o prioritetima češkog predsjedanja Europskom unijom, Topolanek je kao najvažnije naveo odnose s Rusijom i stabilizaciju situacije u Gruziji, europsku misiju na Kosovu, proces ratifikacije Lisabonskog ugovora i raspravu o novinama koje on donosi te pripreme za izbore za Europski parlament u lipnju.  

U fokusu češkog predsjedanja osim integracije jugoistočne Europe u EU bit će i tzv. istočna dimenzija EU-a odnosno jačanje suradnje s Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom te odnosi sa SAD-om, a Prag će nastaviti i raspravu o klimi i europskoj energetskoj strategiji te rad na dovršetku jedinstvenog europskog tržišta, kazao je Topolanek.  

Hina