naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija i europarlamentarci različito o brzini pregovora s Hrvatskom

Europska komisija je u srijedu 24. rujna u Bruxellesu ocijenila da je pregovarački proces s Hrvatskom u posljednjih nekoliko mjeseci znatno ubrzan, dok su predstavnici Europskog parlamenta izrazili nezadovoljstvo sporošću pregovore i zatražili od Komisije da izvrši pritisak na zemlje članice da se proces ubrza.  

'Hrvatska ide u pravom smjeru i mogu reći da su pregovori u posljednjih nekoliko mjeseci znatno ubrzani', rekao je Henrik Bendixen, zamjenik šefa odjela za Hrvatsku u Općoj upravi Europske komisije za proširenje na pripremnom sastanku u Europskom parlamentu za sljedeći sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska. 

Ako je suditi prema Bendixenovu istupu na sastanku, Hrvatska bi mogla očekivati pozitivno izviješće o napretku koje će Europska komisija objaviti 5. studenoga. 

Nakon što je pohvalio napore koji se čini u Hrvatskoj na približavanju EU-u Bendixen je istaknuo pitanja pravosuđa i borbe protiv korupcije kao područja na kojima ima još posla.

'Mi u Komisiji pozorno pratimo reformu pravosuđa, jer je pravosudni sustav temelj demokratskog društva. Napravljen je veliki napredak, ali svi se slažemo da ima još dosta posla, a dio toga posla je vrlo težak', rekao je Bendixen. 

U pitanju borbe protiv korupcije, Bendixen je rekao da je Hrvatska napredovala. 'Hrvatska je napravila veliki napredak, predstavila je protukorupcijsku strategiju, što je važan korak naprijed. Također je u zadnjih šest mjeseci napravljen bitan napredak u pregovaračkom poglavlju Javne nabave, a to je poglavlje koje regulira kako javni sektor troši novac, što je jako važno u borbi protiv korupcije. Dakle, tu vidimo napredak, ali ponavljam ima još dosta posla'. 

Bendixen je rekao i da inicijative USKOK-a pokazuju 'stvarnu volju da se učini nešto' u suzbijanju korupcije, dodajući da će Komisija pratiti kako se procesuiraju materijali i dokazi koje USKOK dostavlja pravosudnom sustavu. 

Njemački demokršćanski zastupnik Europskog parlamenta Bernd Posselt je sa svoje strane izrazio veliko nezadovoljstvo sporošću pregovora i za to optužio Komisiju i Vijeće. 

'Mislim da se pregovori odvijaju presporo, ne znam je li to zbog nedostatka političke volje ili nedostatka kvalificiranog osoblja u našim institucijama. Problem nije u brzini reformi u Hrvatskoj, ona radi vrlo dobar posao, ali nezadovoljan sam kako rade naše institucije Vijeće i Komisija', rekao je Posselt. 

Posselt je rekao da je francuskom predsjedništvu EU-a postavio pitanje u vezi s pregovorima s Hrvatskom i da je kao odgovor dobio 'tri političke izjave koje zabrinjavaju'. 

'Prva izjava je da Hrvatska mora ubrzati svoje napore u području ljudskih prava, druga je da Hrvatska mora poboljšati suradnju sa susjedima - pitam se da li predstavnici francuskog predsjedništva brkaju Kongo i Hrvatsku. Treća je izjava da Hrvatska mora naći rješenje za granični spor sa Slovenijom na način da obje strane budu zadovoljne, ne traži se dakle od obiju strana da nađu zadovoljavajuće rješenje nego samo od Hrvatske', rekao je Posselt.

Bendixen je rekao da se Komisiju ne može optuživati za sporost. 'Gotovo sa sigurnošću mogu reći da Komisija nije spora i da u razumnom roku procesuira sve dokumente koje dobije od Hrvatske'. 

Što se tiče rješavanja graničnog pitanja sa Slovenijom međunarodnom arbitražom, 'mi u Komisiji bi željeli da to ide brže, ali s druge strane, granično pitanje u velikoj mjeri je pitanje suverenosti zemalja i mislim da Komisija treba zadržati distancu, ohrabrivati strane, ali ne može pritiskati nijednu zemlju članicu u takvim pitanjima suverenosti', rekao je Bendixen.

Posseltov istup podržala je i Doris Pack, koja je izravno zatražila od Komisije da izvrši pritisak na Sloveniju kako bi pristala na rješavanje graničnog pitanja pred međunarodnim arbitražnim tijelom. 

'Došlo je vrijeme da Komisija izvrši pritisak na Sloveniju da treba ići pred međunarodnu arbitražu, koju Hrvatska već godinama zagovara', rekla je Pack, također njemačka demokršćanka.  

Ona je istaknula da je kao dugogodišnja članica Europskog parlamenta pratila ranija proširenja i da se nikad nije događalo da se zbog bilateralnih problema blokira pristup neke zemlje.

'Pratila sam ranija proširenja i nikada prije neka zemlja članica nije blokirala proširenje zbog bilateralnih problema. Bilo je bilateralnih problema između Njemačke i Češke, ali nismo željeli opterećivati češki ulazak u EU-u bilateralnim problemima', rekla je Pack. 

Na pripremnom sastanku za sljedeći sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora, koji će se održati 6. i 7. listopada u Bruxellesu, o dosadašnjim postignućima u priprema Hrvatske za članstvo u EU-u govorio je šef Misije pri EU-u Branko Baričević. Sastanak je vodio, supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora, mađarski zastupnik Pal Smith.

Hina