naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
U listopadu Hrvatska otvara i zatvara nekoliko poglavlja pregovora s EU

Na Međuvladinoj konferenciji krajem listopada Hrvatska će otvoriti i zatvoriti nekoliko pregovaračkih poglavlja pregovora s Europskom unijom, najavio je u srijedu 24. rujna izvor blizak pregovaračkim krugovima.  

'Točne brojke ne mogu reći ali (30. listopada) otvorit će se više od jednog i zatvoriti više od jednog poglavlja', rekao je izvor, govoreći o aktualnom stanju pregovaračkog procesa i poglavlju Ribarstvo za koje je pregovaračko stajalište tijekom dana trebao prihvatiti Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU. 

Hrvatska je dosad ukupno otvorila 21 pregovaračko poglavlje s EU, a zatvorila tri. 

U ovom trenutku, Zagreb je i u završnim konzultacijama s Europskom komisijom o izvješću o napretku koje bi trebalo biti objavljeno u studenom. Tu postoje tri otvorena pitanja, rekao je izvor, a riječ je o planovima vezanim uz brodogradnju, konačnom dogovoru o cigaretama, koji se očekuje početkom listopada, te stambenom zbrinjavanju povratnika. 

Što se tiče poglavlja Ribarstvo, to je 30. pregovaračko stajalište koje ide pred Nacionalni odbor. Potom se očekuje prihvaćanje na Vladi i slanje pregovaračkog stajališta u Bruxelles.

'Trebalo je dugo da dobijemo poziv, a dobili smo ga bez mjerila za otvaranje', rekao je izvor.

Hrvatska je za Ribarstvo ukupno imala 9 zahtjeva, bilo derogacija ili prijelaznih razdoblja, a tiču se primjerice tradicionalnih alata koji se koriste u ribolovu u Hrvatskoj, potom malog ribolova, mogućnosti korištenja dvostrukih standarda za ribare, te zadržavanja kvote za tunu, jedine kvote koju Hrvatska ima za izlov ribe. 

Hrvatska je tražila prijelazno razdoblje za sve ribarske alate, a za tradicionalne poput užate, migavice, kogola ili strašina, koje europska pravna stečevina ne poznaje, zatražila je trajnu derogaciju, uz izradu planova upravljanja. 

Mali ribolov je posebna kategorija koju acquis, koji dijeli ribolov na sportsko-rekreacijski i profesionalni, također ne poznaje. Za te ribare, koji imaju dnevni ulov do pet kilograma koji se ne smije stavljati u prodaju, odnosno iznad pet kilograma ako se radi o 'kapitalcu', Hrvatska je zatražila prijelazno razdoblje. 

Zatražila je i da ribari na nacionalnom tržištu mogu prodavati ribu po hrvatskim standardima, a kad izvoze po standardima EU (npr. kategorija ribe i slično). 

Do 1. siječnja 2015. zatražila je i prijelazno razdoblje za usklađivanje s minimalnom ulovnom veličinom oslića. 

Hrvatska također traži da za nju referentna godina za utvrđivanje snage flote bude ona kada ulazi u EU. 

Hrvatska također traži da postotak sufinanciranja na otocima bude viši nego u drugim područjima. 

Što se tiče kvota za izlov, o kojima krajem svake godine zemlje članice EU vode oštre pregovore, Hrvatska je tih rasprava pošteđena jer ne ulazi u sustav kvota. Jedina kvota koju ima je ona za tunu (ove godine 833 tone, a kad postane članicom 745 tona), i tu Hrvatska traži da se ova potonja kvota zadrži, bez obzira na pregovore unutar Međunarodne organizacije za tunu i na njihov ishod. 

Glede ključnih poglavlja koja su ostala pred Hrvatskom, izvor je naglasio da 'stvari dobro stoje' s poglavljem Javne nabave, za koje je Komisija verificirala mjerila, te preostaje još da ih verificira i Vijeće.  

Hrvatska očekuje da će uskoro dobiti iz Bruxellesa poziv da dostavi pregovaračko stajalište i za to poglavlje. 'U prvoj polovici studenog bit ćemo ga spremni i predati', rekao je izvor, dodajući da će to biti '31. pregovaračko stajalište poslano u Bruxelles'. 

Nakon toga preostat će još da Komisija i Vijeće verificiraju mjerila za dva najteža poglavlja, Pravosuđe i temeljna prava, te Tržišno natjecanje. 

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso upozorio je prošloga tjedna, nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, da Hrvatska do studenoga mora još puno napraviti na ispunjavanju mjerila u ta dva poglavlja.

Hina