naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Swoboda vjeruje da Hrvatska može pregovore s EU završiti do kraja 2009.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Republiku Hrvatsku dr. Hannes Swoboda rekao je u subotu 27. rujna u Zadru kako, što se njega tiče, pregovori Hrvatske i Europske unije mogu biti završeni do kraja 2009. godine te da je optimističan u tom pogledu.  

Uopće nije pitanje hoće li Hrvatska biti članica EU, pitanje je samo kada, a to ovisi i o Hrvatskoj i o Europskoj uniji, kazao je Swoboda na Godišnjoj konferenciji Akademije za politički razvoj, čija je tema 'Pristupanje EU - perspektiva Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe'.  

U radu Konferencije su sudjelovali i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o prisutpanju Hrvatske EU Vesna Pusić, glavni pregovarač za pregovore o pristupanju Hrvatske Vladimir Drobnjak, ministrica pravosuđa Ana Lovrin i drugi.  

Govoreći u nastavku o pristupanju Hrvatske EU, izvjestitelj Europskog parlamenta za RH dr. Hannes Swoboda je rekao da ne vidi razlog zašto Hrvatska ne bi postala članica EU ako ispuni svoj dio pregovora, a tri područja su koja treba riješiti, korupciju, pravosuđe i probleme brodogadnje. 

Hrvatska, po mom mišljenju, može postati članica EU neovisno o problemima Lisabonskog sporazuma. Iduće godine u lipnju bit će ponovno u Irskoj održan referendum o Lisabonskom sporazumu. Bude li rezultat opet negativan, bit će problema, posebice zbog toga što nekoliko zemalja, Francuska, Njemačka i Danska, ne žele proširenje bez ratifikacije toga sporazuma.  

Ali, ja smatram, ako Hrvatska ispuni svoj dio pregovora, može postati članica a nakon toga da se rješavaju pitanja Lisabonskog sporazuma. Hrvatska bi mogla biti prva zemlja koja, nakon Grčke, sama ulazi u EU, zaključio je Swoboda, ponavljajući da je optimist u tom pogledu.  

U nastavku konferencije dr. Vesna Pusić je rekla da je u pregovorima Hrvatske i EU dosad otvoreno 21 poglavlje od 33, a tri su zatvorena. Do kraja 2009. treba zatvoriti 30 poglavlja. Prema riječima dr. Pusić, u Europskoj uniji je pozitivno ozračje prema članstvu Hrvatske, uključujući i predsjedateljicu, Francusku. Nakon Francuske predsjedanje će preuzeti Češka, a ona je već izrazila da joj je cilj za vrijeme njezina mandata pristupanje Hrvatske u EU. Za Vesnu Pusić važno je kada i kako ući u EU. To je važno kako bismo postali uređena, pristojna i normalna država.  

Vladimir Drobnjak izrazio je uvjerenje da će Hrvatska do 2011. biti članica EU, a do 2009. završiti pregovore. Sljedeće godine započet će priprema Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. 

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin u izlaganju je najviše govorila o 23. poglavlju iz pregovora koje se odnosi na pravosuđe. Po njezinim riječima akcijski plan Vlade Republike Hrvatske, u kojemu je 170 mjera protiv korupcije daje rezultate. Radimo sustavno na smanjenju korupcije i zadovoljni smo promjenama koje se događaju, rekla je ministrica Lovrin.

Na kraju prvog dijela današnjega rada Godišnje konferencije Akademije za politički razvoj njezin Upravni odbor je uputio poziv Vladi Republike Hrvatske da pronađe počinitelje i nalogodavce fizičkih napada na novinara Miljuša, gospodarstvenika Galinca i člana Zagebačkoga holdinga Rađenovića.

Hina