naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska će sudjelovati u Zdravstvenom programu EU-a

Hrvatska i Europska komisija u utorak 30. rujna su potpisale Memorandum o razumijevanju o sudjelovanju Hrvatske u zdravstvenom programu EU-a 'Zajedno za zdravlje'.  

Memorandum su potpisali hrvatski veleposlanik pri EU-u Branko Baričević i direktor Opće uprave za zdravstvo i zaštitu potrošača Robert Madelin. 

Potpisivanje Memoranduma omogućit će Hrvatskoj da sudjeluje u drugom programu EU-a na području zdravstva za razdoblje 2008.-2013. 

'Potpisujući ovaj memorandum, izražavam zadovoljstvo što se Hrvatska aktivno interesira za naše aktivnosti u zdravstvu i što se pridružuje većem broju zdravstvenih mreža koje služe kao točke za međusobno učenje i razmjenu dobre prakse, rekao je Madelin. 

Zdravstveni program EU-a raspolaže ukupnim proračunom od 321,5 milijuna eura u ovom proračunskom razdoblju, a glavni su mu ciljevi poboljšanje zdravstvene sigurnosti građana, promicanje zdravlja i poticanje bolje obaviještenosti i znanja o zdravlju.

U Zdravstvenom programu mogu sudjelovati zemlje članice EU-a i treće zemlje poput članica Europskog ekonomskog prostora, kandidata i potencijalnih kandidata te susjednih zemalja.

Treće zemlje moraju uplatiti određeni iznos godišnje za sudjelovanje u programu. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Croatia and the European Commission sign Memorandum of Understanding for participation in the second Community Health Programme – ‘Together for health’