naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
U poglavlju Javne nabave Hrvatske od EU ne traži nijedno izuzeće

Nacionalni odbor za praćenje pregovora s Europskom unijom usvojio je u četvrtak 2. listopada pregovaračko stajalište za poglavlje Javne nabave u kojem Hrvatska ne traži nijedno izuzeće iz primjene europskih standarda, rekla je nakon sastanka predsjednica Odbora Vesna Pusić.  

Pusić je istaknula da je područje javnih nabava jedno od tri najteža područja za Hrvatsku jer je jako podložno korupciji.  

Koliko su javne nabave važno područje najbolje govore procjene po kojima središnja država i lokalne vlasti u pojedinim zemljama za javne nabave godišnje izdvajaju 20 posto BDP-a, a procjena Svjetske banke kreće se i do 29 posto.  

U pregovaračkom stajalištu za poglavlje Javne nabave 'Hrvatska ne traži nijednu odgodu primjene europskih standarda', kazala je Pusić, istaknuvši kako Odbor to smatra pozitivnim jer će se time postaviti stroži standardi u postupcima javnih nabava. 

To znači da Hrvatska ne traži nacionalnu preferenciju u javnim nabavama odnosno prioritet za domaće dobavljače u odnosu na strane.  

Naime, realna opasnost za domaće gospodarstvo u otvaranju javnih nabava za strane tvrtke i ne postoji jer su iskustva zemalja EU15 pokazala da prekogranične javne nabave imaju udio u javnim nabavama do pet posto. To je rezultat mjera 'tihe diskriminacije' stranih dobavljača, što se smatra legitimnim.  

Ulaskom u EU, kazala je Pusić, uvest će se obveza objave natječaja u službenom glasniku Europske unije (The Official Journal of the European Union) za javne nabave koje se odnose na robe i usluge u vrijednosti većoj od 300 tisuća kuna, odnosno 500 tisuća kuna za radove.  

Pravila iz Zakona o javnim nabavama RH primjenjivat će se za natječaje u vrijednosti iznad 70 tisuća kuna i oni će morati biti objavljeni u Narodnim novinama, kazala je.

Kada je riječ o javnim nabavama koje imaju sigurnosnu dimenziju (MORH, MUP), novi Zakon o javnim nabavama točno će propisati što potpada pod pitanja sigurnosti i zaštite, kao i primjerenu proceduru, dodala je. 

Upitana hoće li nova pravila povećati transparentnost na području javnih nabava i smanjiti mogućnost za direktne pogodbe, Pusić je kazala kako će Hrvatska suzbiti korupciju samo ako se doista bude pridržavala europskih standarda. 

Pregovaračko stajalište za poglavlje Javne nabave bit će 31. pregovaračko stajalište koje će Hrvatska poslati u Bruxelles.  

Preostala su još dva najteža poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje.  

Mjerila za otvaranje pregovora u tim poglavljima Hrvatska je Europskoj komisiji predala potkraj lipnja i sada se čeka da ih EK i Vijeće EU verificiraju.  

Ispunjavanje mjerila za otvaranje poglavlja Javne nabave, Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje Komisija je postavila kao uvjet da bi Hrvatska mogla dobiti jesen iduće godine kao ciljni datum za dovršetak pregovora.

Hina