naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Održana konferencija 'Hrvatska i EU – Što donosi članstvo?'

Povodom treće obljetnice otvaranja pretpristupnih pregovora za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji u petak 3. listopada održana je konferencija 'Hrvatska i EU – Što donosi članstvo?'

Konferenciju u hotelu Sheraton u Zagrebu organizirali su Centar za europske studije (CES), Zaklada Konrad Adenauer, Zaklada Hrvatskog državnog zavjeta i Veleučilište VERN.

Uvodne govore održali su Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, Reinhard Wessel, direktor Ureda za Hrvatsku Zaklade Konrad Adenauer, Mijo Vrhovski, dekan Veleučilišta Vern i Tomi Huhtanen, direktor Centra za europske studije. 

Konferenciju je otvorio ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković te veleposlanik Francuske Republike u RH François Saint-Paul. 

Ministar Jandroković rekao je kako Hrvatska želi i vjeruje da može završiti pregovore s Europskom unijom do kraja 2009. godine te na kraju ovog ili na početku sljedećeg desetljeća postati punopravnom članicom Europske unije što će donijeti bolji život njezinim građanima. 

Jandroković je dodao da trenutno postoje pozitivni signali iz Europske komisije i Europskog parlamenta, što Hrvatskoj daje razloga za optimizam pred izvješće o napretku koje će Komisija objaviti 5. studenoga. 

Međutim, od sudionika konferencije, među kojima su bili predstavnici Hrvatske, zemalja članica Unije, Europske komisije i Europskog parlamenta, nije se moglo saznati hoće li Hrvatska dobiti i datum tehničkog završetka pregovora. 

Glavni govornici konferencije bili su Jan Truszcynski, zamjenik generalnog direktora Opće uprave za proširenje Europske komisije te Davor Božinović, državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija RH.  

Tako je upozoreno na potrebu pažljivog i analitičkog pristupanja sastavljanju ugovora o pristupanju jednom kad se pregovori završe. Reforma pravosuđa, borba protiv korupcije, i povratka izbjeglica bili su glavni naglasci u izlaganju Trusczynskog.  

Brodogradnja mora biti usklađena u potpunosti s europskim pravilima o državnoj pomoći, a novac poreznih obveznika mora se trošiti na učinkovit i jasan način, rekao je Truszczynski.

Državni tajnik Božinović je u svome izlaganju naglasio potrebu približavanja fenomena EU-a građanima te upozorio da problem nerazumijevanja načina funkcioniranja europskih institucija postoji čak i u samoj Uniji. 

Nakon izlaganja glavnih govornika uslijedila je diskusija u kojoj su sudjelovali Martina Dalić, članica pregovaračkog tima za pristupanje EU i predsjednica Uprave Partner banke, Vincent Degert, šef  Delegacije Europske komisije u RH, Vladimir Drobnjak, glavni hrvatski pregovarač s EU, Peter Imre Gyorkos, veleposlanik Republike Mađarske u RH, Karel Kühnl, veleposlanik Češke Republike u RH, Doris Pack, zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica izaslanstva za jugoistočnu Europu, Klaus-Peter Willsch, zastupnik u njemačkom Bundestagu i predsjednik Njemačko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva.  

Tijekom diskusije izloženi su glavni aspekti ukupne problematike pristupa Hrvatske EU.  

Mađarski veleposlanik Gyorkos istaknuo je gospodarski rast, i stabilnost, pristup sredstvima iz fondova Europske unije, mobilnost ljudi u procesu obrazovanja, bolje poslovne mogućnosti i porast izravnih stranih ulaganja, ravnotežu prava i obveza, te sudjelovanje u donošenju odluka, što sve u konačnici vodi u bolji životni standard građana, kao glavne prednosti ulaska u EU. 

Češki veleposlanik Kühnl je naglasio svoje uvjerenje da Hrvatska može ući u EU neovisno o problemima glede ratifikacije Lisabonskog sporazuma. 

Doris Pack pružila snažnu potporu hrvatskom ulasku u EU i pohvalila korake na polju borbe protiv korupcije, navevši akcije Maestro i Indeks, te na polju povratka izbjeglica i prava manjina. 

Šef Delegacije Europske komisije Degert ponovio je obećanje predsjednika EK-a Barrosa da će Hrvatska do kraja godine dobiti okvirni datum za završetak pregovaračkog procesa.  

Članica pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju RH Uniji Martina Dalić, na pitanje što će biti s hrvatskom brodogradnjom, kazala je da će brodogradilišta nastaviti proizvoditi brodove, način poslovanja bit će uspješniji, a način na koji će država djelovati bit će u skladu s europskim pravilima o državnoj pomoći.  

Vladimir Drobnjak je, odgovarajući na pitanje gdje se Hrvatska trenutno nalazi u pregovorima, kazao kako je formalno gledano ona napravila manje od pola posla, budući da je otvorila 21, a zatvorila tri od 33 poglavlja o kojima pregovara s EU, ali da je, što se tiče stvarno obavljenog posla, zapravo napravila puno više. Primjerice, predala je 30 pregovaračkih stajališta, a 31. će predati kroz nekoliko dana. Potom na Međuvladinoj konferenciji 30. listopada očekuje otvaranje i zatvaranje još nekoliko poglavlja.  

Drobnjak je naglasio da se u EU, iako ne postoji umor od proširenja, vode stalne rasprave o krajnjim granicama EU, te da postoji problem ratifikacije Lisabonskog ugovora nakon irskog 'ne', međutim pitanje ulaska Hrvatske u EU kao 28. članice nitko ne dovodi u pitanje.