naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija ističe napredak Hrvatske i poziva na nastavak priprema za članstvo u EU-u

Hrvatska je nesumnjivo napravila veliki napredak u svojim pripremama za članstvo u Europskoj uniji, ali su pred njom još veliki izazovi koji se ne smiju podcijeniti, izjavio je u ponedjeljak 6. listopada u Bruxellesu visoki dužnosnik Europske komisije.  

'Nesumnjivo ćemo moći zabilježiti veliki napredak, ali Hrvatska treba posvetiti još više pozornosti izazovima koji su pred njom', rekao je Jan Truszczynski, zamjenik glavnog direktora Opće uprave za proširenje Europske komisije. Truszczynski je govorio na sjednici Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska, na kojoj se raspravlja o pregledu stanja hrvatskih pristupnih pregovora. 

Truszczynski je rekao da je u ovom trenutku prerano reći kako će izgledati Izviješće o napretku Hrvatske, koje će Komisija objaviti 5. studenoga i u kojem Hrvatska očekuje da će dobiti datum za tehničko zaključenje pregovora tijekom sljedeće godine. 

Pred Hrvatskom su 'teški izazovi i puno teškog posla i to ne smije biti podcijenjeno. Uvjeren sam da neće biti podcijenjeni. Ti problemi nisu nesavladivi i Hrvatska je to sposobna riješiti', rekao je Truszczynski. 

Kao glavne izazove Truszczynski je spomenuo jačanje administrativnih kapaciteta, područje politike tržišnog natjecanja, u čemu je restrukturiranje brodogradnje važan element, suđenje za ratne zločine pred domaćim sudovima i stambeno zbrinjavanje povratnika. 

Što se gospodarstva tiče Truszczynski je istaknuo kako je uočen rast inflacije, ali da je sačuvana makroekonomska stabilnost i da gospodarstvo zemlje nije pogođeno sadašnjim financijskim potresima na globalnom tržištu. 

Truszczynski je rekao kako Komisija očekuje otvaranje novih poglavlja na sljedećoj pristupnoj konferenciji 30. listopada, kazavši da je Komisija napravila nacrt zajedničkog stajališta EU-a za pet poglavlja - Pravda, sloboda i sigurnost, Porezi, Sloboda kretanja kapitala, Okoliš i Zajednička vanjska i sigurnosna politika te prijedloge za zatvaranje dvaju poglavlja - Transeuropke mreže i Vanjskih odnosi.  

Hoće li na predstojećoj pristupnoj konferenciji biti otvoreni pregovori u svih tih pet poglavlja i zatvoreni u spomenuta dva ovisi o suglasnosti svih zemalja članica. Do kraja godine predviđena je još jedna pristupna konferencija 19. prosinca, na kojoj bi Hrvatska mogla otvoriti sva ili gotovo sva preostala poglavlja i dobar dio dosad otvorenih zatvoriti. 

Predstavnica francuskog predsjedništva Claire Raulin je istaknula da Hrvatska do kraja ove godine može učiniti znatan napredak, pod uvjetom da ispuni tražene uvjete. 

'Predsjedništvo smatra da je moguće otvoriti skoro sva poglavlja i zatvoriti značajan broj njih. Francusko predsjedništvo je odlučno poduzeti sve napore, ali puno ovisi o napretku Hrvatske', rekla je Raulin. 

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak je rekao da je Hrvatska blizu svoga cilja, iako u ovom trenutku nitko ne može reći kada će formalno postati punopravna članica. 

'Sada se jasno vidi druga obala. Nitko ne zna kada će se hrvatska zastava podići na jarbol EU-a, ali je sigurno da će biti 28. članica', rekao je Drobnjak. 

Drobnjak je rekao da je Hrvatska 'gotovo ispunila sva mjerila' u dvama najtežim poglavljima - Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje. 

'Mišljenja smo da smo ispunili sva tri velika mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava i očekujemo da će Komisija nakon završnih konzultacija s nama u kojima pojašnjavamo još neka pitanja glede stambenog zbrinjavanja povratnika i integritet suđenja za ratne zločine uskoro i formalno potvrditi ispunjenost mjerila u ovom poglavlju', rekao je Drobnjak, dodajući da je veliki posao do sada napravljen i mjerilima za zatvaranje poglavlja. Zajednički parlamentarni odbor (ZPO) EU-Hrvatska nastavlja s radom i u utorak 7. listopada.

Hina