naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Završen sastanak ZPO-a EU-Hrvatska

Zajednički parlamentarni odbor EU-Hrvatska pozvao je u utorak 7. listopada u Bruxellesu da se pristupni pregovori sa Zagrebom ubrzaju tijekom preostalog dijela francuskog predsjedništva do kraja ove godine i u prvoj polovici sljedeće godine za vrijeme češkog predsjedništva.  

'Zajednički parlamentarni odbor (ZPO) smatra da bi od sada pregovori trebali teći glatko i ubrzano, posebice tijekom preostalog dijela francuskog predsjedništva i za vrijeme češkog predsjedništva', kaže se u zajedničkoj deklaraciji usvojenoj nakon dvodnevnog zasjedanja ZPO-a u Bruxellesu. 

Zajednički parlamentarni odbor (ZPO) ustanovljen je 2004. godine nakon što je Hrvatska dobila status kandidata, kao forum za suradnju između Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta. Prije toga ta se suradnja odvijala u okviru skupine zemalja jugoistočne Europe. ZPO broji 30 članova, po 15 iz Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta. Na čelu su mu dva supredsjedatelja - Mario Zubović iz Hrvatskog sabora i Pal Schmitt. 

Tijekom dvodnevnog zasjedanja, na kojem su bili nazočni predstavnici francuskog predsjedništva EU-a i Europske komisije, glavni hrvatski pregovarač te dužnosnici iz hrvatskih ministarstava pravosuđa, financija, poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, analizirano je stanje pristupnih pregovora i priprema Hrvatske za članstvo u EU-u.  

Na dnevnom redu je bilo stanje u ključnim područjima - provedba reformi u pravosuđu, borba protiv korupcije, upravljanje sredstvima iz europskih fondova, usklađivanje hrvatske poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja s politikom EU-a, pitanje zaštite manjina i povratka izbjeglica.  

U deklaraciji se izražava očekivanje da će Europska komisija 5. studenoga zajedno s Izvješćem o napretku objaviti i kalendar za završetak pregovora tijekom 2009. godine.  

U pogledu upravljanja sredstvima iz pretpristupnih fondova u deklaraciji se 'ohrabrenje hrvatskoj Vladi da nastavi s jačanjem administrativnih kapaciteta i svih relevantnih agencija i tijela, uključujući i ona na lokalnoj razini, kako bi bolje koristila sredstva iz programa pretpristupne pomoći'. 

Hrvatski i europski parlamentarci 'potaknuli su Hrvatsku i njezine susjede da nastave pojačano raditi na pronalaženju konačnog rješenja za sva otvorena bilateralna pitanja'. 

Supredsjedatelji Pal Schmitt i Mario Zubović izrazili su zadovoljstvo napretkom koji je Hrvatska postigla do zadnjeg sastanka ZPO-a u ožujku ove godine u Opatiji.  

Nakon završetka sastanka, nekoliko zastupnika je komentiralo mafijaško ubojstvo Ivane Hodak u ponedjeljak u središtu Zagreba. 

'Mislim da je to ozbiljan udarac za hrvatske napore u borbi protiv organiziranog kriminala, ali s druge strane, sada je prigoda da se poduzme odlučna akcija protiv organiziranog kriminala. Vrijeme je da se djeluje brzo i odlučno', rekao je Swoboda. 

Supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora (ZPO) Pal Schmith izjavio je 'da nema dovoljno informacija' o tom tragičnom događaju, ali je izrazio uvjerenje da je Vlada sposobna osigurati građanima sigurnost.  

'Nema dovoljno informacija o tome što se dogodilo. Uvjeren sam da je Hrvatska jednako sigurna kao i druge zemlje Europe i uvjeren sam da može osigurati sigurnost građanima', rekao je Schmith.

Hina