naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Neka poglavlja u hrvatskim pregovorima za Sloveniju su prijeporna

Mnoga poglavlja o kojima Hrvatska pregovora s Europskom unijom za Sloveniju su neprijeporna, ali neka jesu i tu treba postići napredak, izjavio je u srijedu 15. listopada u Bruxellesu slovenski premijer u odlasku Janez Janša.  

'Za svako poglavlje koje Hrvatska još mora otvoriti ili zatvoriti dobro se zna što treba učiniti da se ispune uvjeti i da pregovori idu dalje. Brojna poglavlja su, što se Slovenije tiče, neproblamatična, ali neka jesu i tu će trebati postići napredak', rekao je Janša slovenskim novinarima zamoljen da komentira izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Sanader je u srijedu rekao da Hrvatska nikada nije u svojim dokumentima prejudicirala prijeporne točke na granici sa Slovenijom i da predlaže da se o njima raspravi pred međunarodnim pravosudnim tijelom. 

'Malo sam se iznenadio onim što kaže slovenski ministar u odlasku Dimitrij Rupel. To naprosto nije istina. Istina je da Hrvatska nikada nije u svojim dokumentima prejudicirala one sporne točke na granici sa Slovenijom za koje mi predlažemo da se rasprave pred međunarodnim pravosudnim tijelom. To su podržale i vlade i oporbe dviju zemalja i mislim i očekujem da ćemo nastaviti tim putem', izjavio je Sanader upitan da komentira Rupelove tvrdnje da Hrvatska pokušava pristupnim pregovorima riješiti otvorena granična pitanja sa Slovenijom.

Sanader je u Bruxellesu sudjelovao na summitu Europske pučke stranke (EPP), koji se redovito održava uoči svakog summita EU-a. Na tom sastanku sudjelovalo je desetak premijera država članica, oporbeni čelnici, predsjednici Europske komisije i Parlamenta. 

Upitan smatra li da Slovenija blokira i usporava pregovore s Hrvatskom, Sanader je rekao da 'ova Rupelova izjava sigurno ne pomaže'. 

Slovenski ministar vanjskih poslova Rupel izjavio je u ponedjeljak u Luksemburgu da hrvatska strana mora iz svojih pregovaračkih stajališta s Europskom unijom izbaciti sve što u bilo kojem obliku prejudicira granicu, kako bi Slovenija dala zeleno svjetlo za otvaranje i zatvaranje nekoliko poglavlja potkraj ovoga mjeseca. 

U hrvatskim pregovaračkim stajalištima 'za dva do tri poglavlja pojavljuju se zemljovidi, koji sadrže pretjerana rješenja. U jednom od dokumenata spomenut je ZERP, za koji znamo da ne vrijedi za EU. U Sloveniji nema nikakve želje i zle namjere da usporava pregovore s Hrvatskom, ali pregovori ne mogu napredovati ako te stvari stoje u papirima. Ako je to dio pregovaračke pozicije, onda to treba popraviti', rekao je Rupel. 

Slovensko stajalište ne dijeli ni Europska komisija, koja ističe da su otvorena granična pitanja bilateralna stvar i da stoga ne mogu biti predmet hrvatskih pregovora za članstvo u Europskoj uniji. 

Europska komisija ustrajna je u svom stajalištu da su otvorena granična pitanja između Slovenije i Hrvatske bilateralna stvar i da stoga za njih nema mjesta u pristupnim pregovorima, rekla je u utorak glasnogovornica europskog povjerenika za proširenje Krisztina Nagy, komentirajući izjave odlazećeg slovenskog ministra vanjskih poslova Rupela.

Hina