naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Održan sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-RH

Sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora Europske unije i Republike Hrvatske, koji priprema temelje za proširenje EU-a promicanjem dijaloga između gospodarskih i socijalnih interesnih skupina dviju strana, održao se u četvrtak 16. listopada u Opatiji.  

Na konferenciji za novinare nakon prvog dijela sastanka šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert kazao je da je zajednički cilj pridonijeti da pregovori o pristupanju Hrvatske u EU napreduju što brže. 

Degert je ocijenio da je za dobro gospodarstvo potrebno dobro urediti tržište i osigurati zadovoljstvo zaposlenika te da europska iskustva mogu doprinijeti poboljšanju socijalnog dijaloga u Hrvatskoj. 

Podsjetivši da su u tijeku pregovori o socijalnoj politici i zaštiti potrošača, Degert je rekao da je važno osigurati i kvalitetnu provedbu odredaba te da je Odbor općenito zadovoljan napretkom koji je Hrvatska postigla u tim područjima. 

U sklopu tih tema važna su pitanja informiranja potrošača, pitanje pristupa alternativnom rješavanju sporova i pitanje zakonskog akta ograničenja pušenja na javnim mjestima, rekao je Degert, odgovarajući na novinarsko pitanje o konkretnim temama današnjeg sastanka. 

Supredsjedateljica Odbora Lidija Horvatić navela je da za socijalni dijalog postoji dobar institucionalni okvir, da socijalni partneri trebaju što češće i konstruktivnije razgovarati te da, primjerice pregovori o Zakonu o radu, kojim europske direktive trebaju biti prenesene u hrvatsko zakonodavstvo, pokazuju da se može razgovarati u dobroj vjeri. 

Poslodavci i radnici su uglavnom suprotstavljenih mišljenja, a zajednički cilj trebao bi biti bolji život i jačanje konkurentnosti gospodarstva, kazala je Horvatić te je, odgovarajući na novinarski upit, istaknula da informacije da bi radnička prava u Hrvatskoj mogla biti manja nego u zemljama EU-a nisu točne. 

Tajnik Pregovaračke skupine RH za pristupanje EU-u Joško Klisović kazao je da Hrvatska u svojim nastojanjima da dostigne standarde EU-a kod Odbora ima prolaznu ocjenu. 

Zajednički savjetodavni odbor EU-RH djeluje od 2006. godine. Čine ga predstavnici Europskog gospodarskog i socijalnog odbora i predstavnici gospodarskih i socijalnih interesnih skupina iz EU i Hrvatske, a djelovanje Odbora obuhvaća sva gospodarska i socijalna pitanja koja se odnose na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. 

Odbor ima šest članova iz Europskog gospodarskog i socijalnog odbora i šest predstavnika gospodarskih i socijalnih interesnih skupina iz Hrvatske - po dva predstavnika poslodavaca, sindikata i organizacija civilnog društva. 

Hrvatska Vlada sudjeluje u radu odbora u statusu promatrača, a Ured Vlade RH za socijalno partnerstvo obavlja poslove tajništva Odbora. 

Hina