naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Potpisivanjem 'Zagrebačke deklaracije' završena Konferencija zdravih gradova

Potpisivanjem Zagrebačke deklaracije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), službeno je završila Međunarodna konferencija zdravih gradova (IHCK) koja se od 15. do 18. listopada održala u Zagrebu, a kojom je obilježeno dvadeset godina pokreta 'Europskih zdravih gradova'. 

Deklaraciju su zajednički pripremili svih 800 sudionika, a potpisali su ju zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnik WHO-a dr. Agis Tsouros, priopćio je večeras press-centar Konferencije.  

Potpisnici su suglasni da aktivnosti europskih gradova usmjerene postizanju zdravlja moraju nadići visokokvalitetnu zdravstvenu skrb te obuhvatiti prevencije bolesti, promociju zdravlja i sustavnoga djelovanja na sprječavanju mogućih nejednakosti u ostvarivanju prava na zdravlje.

U Deklaraciji je istaknuto da je pokret zdravih gradova ključan za razvoj zdravoga života i javnoga zdravlja u svim europskim gradovima.  

Predstavnik WHO-a dr. Agis Tsouros izjavio je da je pokret Europskih zdravih gradova zamišljen kao mjesto gdje će europski gradovi zajedničkim snagama raditi na pronalaženju rješenja za sve probleme s kojima se susreću. Deklaracija koju potpisujemo potvrđuje važnost toga projekta i kao glavni cilj njegove posljednje faze označava postizanje jednakosti u zdravlju u svim lokalnim zajednicama, istaknuo je dr. Tsouros.  

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da Zagreb, kao jedan od utemeljitelja pokreta Europskih zdravih gradova, preuzima punu odgovornost i obavezu da sadržaj Deklaracije koja nosi njegovo ime ne ostane samo niz dobrih ideja.  

'Realizacijom zaključaka koji se tiču zdravlja i jednakosti, promicanjem zdravih stilova življenja i zdravoga stanovanja, možemo učiniti mnogo za naše građane. Stanovnici Zagreba i ostalih europskih gradova moraju moći živjeti u zdravim gradovima', izjavio je Bandić. 

Konferencija je trajala četiri dana i okupila je više od 800 sudionika, među kojima i 130 gradonačelnika gradova iz gotovo svih europskih zemalja. Održano je više od 65 predavanja zdravstvenih stručnjaka, gradskih čelnika te predstavnika mreža, agencija i ustanova koje se bave zdravljem, održivošću, ravnopravnošću, urbanim razvojem i osnaživanjem lokalne zajednice.  

Slijedeći službeni sastanak Projekta zdravih gradova ugostit će portugalski grad Viana do Castelo 2009.  

Hrvatska pošta (HP) jučer je pustila u optjecaj komercijalnu poštansku marku pod nazivom '20 godina pokreta zdravih gradova u Europi'. 

Hina