naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EU Hrvatskoj daje uvjetni datum unatoč Francuskoj

Europska komisija namjerava sljedećeg mjeseca Hrvatskoj dati uvjetni datum za završetak pregovora o članstvu u EU do kraja 2009. godine unatoč pritisku Francuske koja se protivi bilo kakvim novim potezima prema proširenju, javila je britanska novinska agencija Reuters, pozivajući se na izvore pri EU.  

Ti izvori, prema agenciji, kažu kako je Francuska kao predsjedavajuća EU-a snažno lobirala u Bruxellesu protiv davanja Hrvatskoj čak i indikativnog rasporeda nakon što je tijekom godine predsjednik Europske komsije José Manuel Barroso dao takvo obećanje hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu. 

Hrvatska se, podsjeća Reuters, nada ulasku u EU 2010. No Njemačka i Francuska ustraju na tome kako ne može biti daljnjeg širenja sa sadašnjih 27 zemalja dok sve članice ne ratificiraju reformski Lisabonski ugovor namijenjen jačanju europskih institucija. 

Irski su birači odbacili ugovor u lipnju, gurnuvši EU u novu nesigurnost, a uz financijsku krizu i sve snažniju recesiju, novog referenduma u Irskoj vjerojatno neće biti u idućih godinu dana. 

No Reutersovi izvori tvrde kako Povjerenik za proširenje Olli Rehn namjerava održati riječ, odnosno da će u izvješću o napretku, koje treba predstaviti 5. studenoga, reći da Hrvatska može zaključiti pregovore o članstvu sljedeće godine ako ispuni neka tehnička mjerila, poput reforme pravosuđa, snažnijeg antikorupcijskog i djelovanja protiv organiziranog zločina te restrukturiranja brodogradilišta. 

'Uz dovoljno političkog pritiska, mogli bismo zaključiti tehnički dio pregovora do kraja 2009. To bi bilo veliko postignuće ove Komisije i potvrda drugim zemljama jugoistočne Europe da vrata ostaju otvorena ako ispune uvjete', rekao je za Reuters jedan od izvora. 

No Francuska bi mogla pokušati odvratiti druge članice od takvog stajališta Komisije i to tako što od predsjednike država i vlada na summitu u prosincu neće zatražiti da podupru izvješće o napretku već da ga samo 'prime na znanje'. 

Druga prepreka Hrvatskoj je susjedna Slovenija, koja blokira otvaranje pet od 35 poglavlja zbog bilateralnih nesuglasica, osobito graničnih pitanja, podsjeća Reuters. 

Neki dužnosnici EU, koji nisu željeli biti imenovani, rekli sa kako imaju dvojbi glede takve brzine ulaska Hrvatske, objašnjavajući to činjenicom da je Hrvatska suočena, iako na manjoj razini, s istim problemom korupcije, organiziranog zločina i nejakog pravosuđa kao i Bugarska, za koju mnoge članice smatraju da je prerano primljena u članstvo 2007. i kojoj je dosad zbog nedostatka napretka u tim područjima uskraćeno stotine milijuna eura iz europskih fondova, piše Reuters. 

'Kad bi se radilo samo o tome kako dobro Hrvatska napreduje, to bi potrajalo još dvije ili tri godine', kazao je visoki izvor iz EU. 

'Hrvatski premijer Ivo Sanader još ne shvaća, rekao je drugi izvor. 'On još misli kako će sve postići diplomatskom ofenzivom, a bez provođenja bolnih reformi'. 

Hina