naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Čeka se pristanak Slovenije za otvaranje i zatvaranje većeg broja poglavlja

Hrvatska bi na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju, koja je predviđena za 30. listopada, mogla otvoriti pet i zatvoriti dva poglavlja, ako do tada stigne pristanak Slovenije, doznaje se u srijedu 22. listopada iz diplomatskih izvora.  

U ovom trenutku postoji pristanak 26 od 27 zemalja članica EU-a da se s Hrvatskom na predstojećoj pristupnoj konferenciji otvore pregovori u pet poglavlja - Sloboda kretanja kapitala, Porezi, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, Sloboda, pravda i sigurnost i Okoliš - te da se zatvore u dva poglavlja - Vanjski odnosi i Transeuropske mreže.

Za sada je sigurno jedino privremeno zatvaranje pregovora u poglavlju Vanjski odnosi, za koje je slovenski parlamentarni odbor za europske poslove još prije parlamentarnih izbora u Sloveniji dao pristanak.  

Novi slovenski parlament konstituiran je u prošlu srijedu, a odbor za europske poslove u petak. Sada je otvoreno pitanje hoće li sadašnja vlada Janeza Janše koja obavlja tehničke poslove do formiranja nove vlade izići pred taj odbor i tražiti mišljenje u vezi s otvaranjem i zatvaranjem poglavlja s Hrvatskom. 

U Vijeću EU-a doznaje se da slovenski predstavnici u radnim tijelima imaju stajališta o svim ostalim pitanjima za koja je također potrebno očitovanje odbora za europske poslove.

Slovenski ministar vanjskih poslova u odlasku Dimitrij Rupel izjavio je prije desetak dana u Luksemburgu da hrvatska strana mora iz svojih pregovaračkih stajališta s Europskom unijom izbaciti sve što u bilo kojem obliku prejudicira granicu, kako bi Slovenija dala zeleno svjetlo za otvaranje i zatvaranje nekoliko poglavlja krajem ovoga mjeseca. 

'Sadašnja slovenska vlada ima kritična, to jest oprezna stajališta u pregovaračkim poglavljima Sloboda kretanja kapitala, Porezi, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, Pravda, sloboda i sigurnost te Vanjska i sigurnosna politika', rekao je Rupel slovenskim novinarima u Luksemburgu.  

Za poglavlje Vanjska i sigurnosna politika Europska komisija je izradila prijedlog zajedničkog pregovaračkog stajališta EU-a i dostavila ga Vijeću tek prije nekoliko dana i stoga nije realno očekivati da ga zemlje članice usvoje prije predstojeće pristupne konferencije. 

Prema Rupelu, u hrvatskim pregovaračkim stajalištima 'za dva do tri poglavlja pojavljuju se zemljovidi, koji sadrže pretjerana rješenja. U jednom od dokumenata spomenut je ZERP, za koji znamo da ne vrijedi za EU'. 

Hrvatska strana ističe da ni u jednom dokumentu dostavljenom tijelima EU-a ne prejudicira sporne točke na granici sa Slovenijom i ponavlja da ta otvorena pitanja treba riješiti pred međunarodnim pravosudnim tijelom u skladu s dogovorom dviju vlada. Isto stajalište ima i Europska komisija koja drži da su to bilateralna pitanja kojima nije mjesto u pristupnim pregovorima. 

Europska komisija će početkom sljedećeg mjeseca objaviti izvješće o napretku Hrvatske, koje će po svemu sudeći biti najbolje do sada. Očekuje se da će Komisija dati indikativni kalendar završetka pregovora do kraja sljedeće godine pod uvjetom da Hrvatska ispuni kriterije u nekim područjima poput pravosuđa, što uključuje rezultate u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te u području tržišnog natjecanja, gdje najveći problem predstavljaju državne potpore brodogradilištima. 

Agencija Reuters je u utorak javila, pozivajući se na neimenovane izvore, da francusko predsjedništvo snažno lobira protiv davanja čak i indikativnog rasporeda za završetak pregovora s Hrvatskom. 

Zamoljen da komentira tu informaciju, izvor iz francuskog predsjedništva rekao je za Hinu da je to 'malo neobično tumačenje', jer se predsjedništvo zauzima za otvaranje i zatvaranje što većeg broja poglavlja s Hrvatskom. Izvor je rekao da je poznat stav francuskog predsjednika da je za proširenje potrebna reforma europskih institucija, to jest Lisabonski ugovor, 'ali ćemo u međuvremenu učiniti sve da se otvori i zatvori što veći broj poglavlja'. 

Stajalište Francuske, Njemačke i još nekih zemalja da nema proširenja bez Lisabonskog ugovora, u diplomatskim krugovima se više tumači kao pritisak na zemlje članice koje još nisu ratificirale taj ugovor, nego kao prijetnja kandidatskim zemljama. 

Povjerenik za proširenje Olli Rehn smatra da će čak i najkasniji mogući rok stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, uslijediti prije mogućeg ulaska Hrvatske. Prema sadašnjim procjenama, Lisabonski ugovor mogao bi stupiti na snagu početkom 2010. godine. Do sada je ratificiran u parlamentima 24 zemlje članice, preostali su još parlamenti Češke i Švedske. U Njemačkoj i Poljskoj se očekuju potpisi predsjednika na ugovor, a očekuje se da bi Irska mogla ponoviti referendum negdje u jesen sljedeće godine. 

Hrvatska je do sada otvorila pregovore u 21, a zatvorila u tri poglavlja. Do kraja godine, osim pristupne konferencije u listopadu predviđena je još jedna u prosincu. Bude li pristanka svih zemalja članica EU-a, može se očekivati da Hrvatska do kraja godine otvori ukupno tridesetak poglavlja i još nekoliko njih zatvori.  

Zagreb je do sada predao 31 pregovaračko stajalište za otvaranje poglavlja, što znači da sada zemlje članice moraju dogovoriti zajedničko pregovaračko stajalište kako bi se pregovori mogli otvoriti. 

Hrvatska treba predati svoja pregovaračka stajališta u još dva poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje, za koje Komisija trenutno utvrđuje jesu li ispunjena mjerila za otvaranje. 

Što se tiče mjerila za zatvaranje poglavlja, Hrvatska je već zatvorila jedno poglavlje s postavljenim mjerilom, Poduzetništvo i industrijska politika. Za poglavlja Vanjski odnosi i Transeuropske mreže Komisija je već verificirala mjerila za zatvaranje, dok je za poglavlja Pravo intelektualnog vlasništva i Ekonomska i monetarna politika Zagreb od Komisije dobio usmenu potvrdu da su mjerila ispunjena. 

Do kraja ovoga tjedna Hrvatska bi trebala predati mjerila za zatvaranje u poglavlju Pravo trgovačkih društava, a sljedeći tjedan za Informatičko društvo i medije i za Carinsku uniju. To znači da bi Hrvatska na kraju ove godine mogla, ako se postigne suglasnost među zemljama članicama, imati zatvorene pregovore u osam od 19 poglavlja u kojima su postavljena mjerila, uz još dva koja su zatvorena još 2006. i za koja nisu postavljena mjerila za zatvaranje.

Hina