naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Potpisani ugovori iz programa ISPA za vode i otpadne vode u Karlovcu

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU objavila je kako su u sklopu pretpristupnog programa ISPA, Instrumenta za strukturne politike u pretpristupnom razdoblju, namijenjenog financiranju infrastrukturnih projekata u prometu i zaštiti okoliša, u srijedu 22. listopada potpisana dva ugovora iz Programa za vode i otpadne vode Karlovac vrijedna nešto više od 15 milijuna i 888 tisuća eura.  

Riječ je o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Karlovcu čime će se omogućiti pročišćavanje do razine uklanjanja nitrata iz otpadnih voda. 

Ugovor u iznosu od 1,36 milijuna eura, pod nazivom 'Nadzor radova za ISPA mjeru' potpisan je s francuskom tvrtkom SAFEGE. U tom iznosu udio nacionalnog sufinanciranja je 544 tisuće eura. 

Ugovor o izvođenju radova pod nazivom 'Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Karlovcu' vrijedan nešto više od 14 milijuna 582 tisuće eura potpisan je sa zagrebačkom podružnicom austrijske tvrtke ALPINE BAU GbmH, a u njemu je nešto više od 5 milijuna 468 tisuća eura udio nacionalnoga sufinanciranja. Zbog odabira najpovoljnijega ponuđača ostvarena ušteda od 359.691 eura.  

Ugovori su dio Memoranduma o financiranju 'Program za vode i otpadne vode Karlovac' koji je potpisan u iznosu od 36 milijuna eura.  

Europska komisija sufinancira projekt sa 62,5 posto ukupnog iznosa, odnosno 22,5 milijuna eura, dok se 13,5 milijuna eura osigurava iz nacionalnih izvora financiranja. Memorandum obuhvaća dva ugovora o izvođenju radova, dva ugovora za nabavu opreme te dva ugovora za pružanje usluga. 

Osnovni cilj projekta jest zaštita i podizanje kvalitete voda te sigurna i u skladu s europskim standardima opskrba pitkom vodom, a izgradnjom glavnih kolektora i crpnih stanica osigurat će dovod otpadnih voda do novog uređaja za počišćivanje otpadnih voda kapaciteta od 100.000 p.e. (ekvivalent stanovnika). 

 

Više o tome:

SAFU: Potpisani ugovori iz programa ISPA u vrijednosti od 15.888.308,92 eura