naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Slovenija može blokirati otvaranje novih poglavlja u pregovorima Hrvatske i EU-a

Zbog komplicirana procesa donošenja političkih odluka u Sloveniji te zato što nova Vlada još nije sastavljena u Ljubljani se još ne zna stajalište novog parlamenta o mogućnosti da Hrvatska otvori i zatvori više poglavlja u pregovorima s Europskom unijom.  

Koliko će Hrvatska poglavlja otvoriti, odlučuje se u Bruxellesu potkraj ovog mjeseca, a slovenski Odbor za pitanja Europske unije u parlamentu novog saziva zasjeda tek 6. studenoga.

Stoga Hrvatska 'ne će moći otvoriti pet pripremljenih poglavlja, nego samo jedno', objavila je u srijedu 22. listopada Slovenska tiskovna agencija - STA. 

Agencija podsjeća da je slovenski premijer u odlasku Janez Janša na vrijeme upozorio budućeg premijera da bi taj odbor što prije trebalo ustanoviti kako bi, među ostalim, odlučio i o tome koliko će Slovenija kao članica EU-a biti suzdržana glede otvaranja poglavlja s Hrvatskom.  

Kako je spomenuta sjednica zakazana tek za 6. studenoga, to znači prekasno za otvaranje bilo kojeg pripremljenog poglavlja osim jednog za koje se parlamentarni odbor u ranijem parlamentarnom sazivu već odlučio. 

Sve dok se ne očituje novoutemeljeni odbor, Vlada će u Bruxellesu zastupati stajalište da o tome pitanju postoji 'parlamentarna zadrška', što blokira proces odlučivanja.

Hina