naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Janšina vlada pitanje otvaranja poglavlja s Hrvatskom prebacila na novu slovensku vladu

Malo je mogućnosti da slovenska vlada do međuvladine konferencije o pristupanju između Hrvatske i Europske unije, koja će se održati sredinom idućeg tjedna, definira jasno stajalište i otkloni suzdržanost na račun pojedinih poglavlja, ocjena je slovenskih medija u petak 24. listopada.  

Ljubljansko Delo tvrdi da 'u Hrvatskoj vlada poprilična ljutnja slovenskom blokadom' i da su 'u Zagrebu uvjereni da se radi o uroti premijera Janeza Janše i ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela'. 

No, list ocjenjuje da se cijeli zaplet može shvatiti i kao poruka Ljubljane u vezi s neriješenim pitanjem granice na moru iako je uvjetovan i šumom na vezama na relaciji sadašnje Janšine tehničke vlade i buduće vlade koju bi trebao formirati Borut Pahor. 

Predstavnici sadašnje vlade u Bruxellesu tumače da stajališta za međuvladinu konferenciju o pristupanju nisu formulirali jer postoji 'parlamentarna zadrška' budući da se još nije sastao parlamentarni odbor za pitanja Europske unije, no predsjednica tog odbora Darja Lavtižar Bebler tvrdi da to baš i nije točno. 

'Odbor je upoznat sa slovenskim rezervama, osobito onima koje se odnose na prejudiciranje granice, odnosno nametanje crte sredine u Piranskom zaljevu, zbog kojih vlada nije definirala svoja konačna stajališta', rekla je za Delo predsjednica parlamentarnog odbora čija je prva sjednica zakazana tek za 6. studenoga, tjedan dana nakon pristupne konferencije.

No, u isto vrijeme, ona tvrdi da se za nepostojanje službenog stajališta Slovenije ne može kriviti parlamentarni odbor. 

Odbor ne može dati svoje mišljenje o stajalištu vlade kad nam ono nije niti poslano. Dobili smo tumačenje da će vlada to pokušati riješiti na tehničkoj razini. No, čini se da do toga neće doći jer je vlada na odlasku očito odlučila da te probleme prebaci na dolazeću vladu, rekla je Darja Lavtižar Bebler. 

Tijekom izborne kampanje za vrijeme parlamentarnih izbora vjerojatni mandatar Borut Pahor izjavljivao je da smatra kako Slovenija približavanje Hrvatske Europskoj uniji ne bi trebala uvjetovati neriješenim bilateralnim pitanjima, pa ni pitanjem sporova oko granice jer se, kako je pojasnio, takvi uvjeti nisu postavljali ni Sloveniji kad je pregovarala s Europskom unijom o članstvu.

Hina