naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Degert i Swoboda različito o izgledima Hrvatske nakon ubojstva Pukanića

Šef Delegacije Europske komisije u Republike Hrvtaske Vincent Degert najoštrije je u petak 24. listopada osudio ubojstvo novinara i suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i direktora marketinga Nike Franjića, ocijenivši da taj događaj ne bi trebao utjecati na proces pridruživanja Hrvatske EU, dok je parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda istaknuo kako se radi o događaju koji Hrvatsku 'jasno baca unatrag u njezinim nastojanjima da uđe u EU'.  

'Najoštrije osuđujemo ove napade i izražavamo sućut obiteljima', rekao je Degert, prije sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.  

Degert je ocijenio da posljednji događaji ne bi trebali utjecati na Izvješće o napretku Hrvatske koje bi trebalo biti objavljeno 5. studenoga, niti na plan završetka pregovora, jer se tim izvješćem ocjenjuje napredak RH u razdoblju od listopada 2007. do listopada 2008.  

'Očito je da će se ti događaji uzeti u obzir, ali ne bi trebali utjecati na proces pridruživanja niti spriječiti hrvatski napredak', istaknuo je Degert. 

Swoboda je pak rekao kako je 'ovo šok koji Hrvatsku jasno baca unatrag u njezinim nastojanjima da uđe u EU. Ili će Vlada uspjeti u svojim namjerama i napraviti reda i time na neki način ukloniti svoj nemar posljednjih mjeseci i godina ili nema ništa od tako skorog ulaska Hrvatske u EU. Nedavno sam izjavio kako se moraju pronaći velike ribe, što je premijer (Ivo) Sanader kritizirao, ali primjećuje se da postoje velike ribe na području kriminala i one do sada nisu uhićene', rekao je Swoboda. 

On je rekao da ne bi bilo pametno u ovoj situaciji uvoditi izvanredno stanje. 

'To je pogrešno. U Hrvatskoj imamo ekstremnu situaciju. S jedne strane, ovaj se problem umanjivao, a s druge strane uveličavala se priča o korupciji na sveučilištu i sada se traži izvanredno stanje. Demokracija se s ovakvim problemima mora nositi kao demokracija. Premijer Sanader sada osobno mora preuzeti odgovornost za akcije koje slijede, kako za borbu protiv korupcije tako i u borbi protiv organiziranog kriminala. Sada je trenutak istine i cijela Vlada na čelu s premijerom mora djelovati', izjavio je Swoboda, dodajući da Vlada u svoje napore mora uključiti i oporbu. 

Komentirajući Swobodinu izjavu, premijer Sanader je kazao kako vjeruje da je tu izjavu Swoboda dao u drugom kontekstu, te je ocijenio da ubojstva neće biti prepreka ulasku Hrvatske u EU. 

'Možda je tu izjavu Swoboda dao u drugom kontekstu, u smislu da bi, ukoliko se to ne spriječi, mogla biti prepreka Hrvatskom ulasku. Ne vjerujem da je rekao tako izravno', kazao je Sanader.  

'Sigurno je da to neće biti prepreka ulasku u EU, ali prije svega me zanima sigurnost hrvatskih građana i moja je poruka da će građani biti sigurni i da će Hrvatska biti sigurna zemlja', poručio je premijer, ulazeći u Sabor nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.  

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn također je iz Bruxellesa snažno osudio ubojstva, izrazivši vjerovanje da će hrvatske vlasti primjereno istražiti ovaj napad i privesti počinitelje pravdi.(Hina)

 

Više o tome:  

EUobserver: Murder of Croatian reporter undermines EU hopes