naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Kongres Paneuropske unije o europskoj suverenosti u Opatiji

Međunarodna konferencija 'Europska suverenost u multipolarnom svijetu - Hrvatska 2009.' u organizaciji Hrvatske Paneuropske unije i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija održana je od 24. do 26. listopada u Opatiji.  

Otvarajući skup, predsjednik Hrvatske Paneuropske unije Pavo Barišić kazao je kako je pojam suverenosti važan u današnjim raspravama u EU-u o ustavnim odredbama Unije koje reguliraju omjer preuzimanja dijela suverenosti EU-a od neke članice i suverenosti koja toj članici ostaje. Taj omjer bitan je da bi se omogućio pravedan i demokratski ustroj EU-a, kazao je Barišić, ustvrdivši da EU ne može biti tvorevina birokratskih struktura, nego samo naroda koji ju tvore. 

Predsjednik međunarodne Paneuropske unije (PEU) Alain Terrenoire rekao je da je Europska unija pogriješila jer je dugo odgađala otvaranje prema zemljama iz jugoistočne Europe.

Terrenoire je negativnim ocijenio uvođenje viznog sustava u EU za dio tih zemalja, ustvrdivši da sam EU time postavlja zapreke za njihovo približavanje. 

Predsjednik PEU-a je spomenuo i nedavnu krizu u Gruziji, rekavši da se do tada smatralo da je nemoguće u današnje vrijeme nasiljem rješavati probleme umjesto diplomacijom. U tom slučaju Europa je djelovala brzo, diplomatski i učinkovito, ocijenio je. Govoreći o sadašnjoj novčarskoj krizi, Terrenoire je kazao da se EU nije suočio s tom krizom hrabro i odlučno, a da su odluke donesene radi uklanjanja krize u pojedinim zemljama suviše državne naravi. 

U sklopu otvaranja skupa okupljene su pozdravili i riječki nadbiskup Ivan Devčić. Osvrnuvši se na neka mišljenja da je dio Crkve protiv ulaska Hrvatske u EU, istaknuo je da svi hrvatski biskupi i nadbiskupi čvrsto stoje iza ujedinjene Europe i Hrvatske u EU.  

Zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack je, govoreći o pojmu suverenosti, kazala da EU ne može funkcionirati ako svatko čini što želi u svom području, ali da se ni EU ne može posvuda miješati. Glede viznih režima rekla je da je to pitanje nacionalnih politika te da se u EU do sada nije uspjela uspostaviti zajednička vizna politika u skladu sa Schengenskim sporazumom. Vizni sustav treba liberalizirati jer se time u zemljama čijim građanima treba viza stvara otpor prema EU, kazala je. 

Pack je ocijenila da Hrvatska pripada u EU, ali da prije ulaska treba riješiti svoje probleme i učiniti sukladnim svoje sustave. Svaka se zemlja treba pripremiti prije ulaska u EU kako se ne bi ponovili slučajevi Bugarske i Rumunjske, navela je. Svim zemljama u regiji zajamčeno je da će ući u EU kad ispune i ako ispune uvjete, rekla je Pack. 

Švedska zastupnica u Europskom parlamentu Anna Ibrišagić ocijenila je da je Hrvatska učinila mnogo u približavanju EU, ali i upozorila da do kraja odradi svoj dio posla. Govoreći o valu nasilja i ubojstava u Hrvatskoj u zadnje vrijeme, Ibrišagić je rekla da potezi i mjere hrvatske Vlade čine mafiju nervoznom pa se ona sve češće služi nasiljem. Treba ustrajati u toj borbi, a nama izvan Hrvatske u interesu je da ju podupiremo u toj borbi i objasnimo Europi o čemu je riječ, kazala je.(Hina) 

 

Više o tome:

Hrvatska Paneuropska unija: Europska suverenost u multipolarnom svijetu - Hrvatska 2009