naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska u četvrtak zatvara jedno poglavlje

Hrvatska će u četvrtak 30. listopada na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Bruxellesu zatvoriti pregovore samo u poglavlju Vanjski odnosi, dok za otvaranje pregovora u četiri poglavlja i zatvaranje još jednog još uvijek nema konsenzusa među zemljama članicama zbog blokade Slovenije.  

Sve zemlje članice, osim Slovenije, dale su pristanak za otvaranje pregovora u četiri poglavlja, Sloboda kretanja kapitala, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, Sloboda, pravda i sigurnost i Okoliš - te za zatvaranje pregovora u poglavlju Transeuropske mreže.  

Za poglavlje Porezi također je postignut načelan dogovor i pripreme za otvaranje toga poglavlja su u završnoj fazi.  

Za poglavlje Vanjski odnosi, odbor slovenskog parlamenta za europske poslove dao je pristanak još u prošlom sazivu prije parlamentarnih izbora. 

Izostanak slovenskog pristanka objašnjava se proceduralnim i političkim razlozima. Slovenija još nema novu vladu, a slovenski predstavnici u Vijeću EU-a pozivaju se na 'parlamentarnu zadršku', što znači da se ne mogu očitovati o pregovaračkim stajalištima dok ne dobiju mišljenje odbora za europske poslove slovenskog parlamenta. 

S druge strane, taj odbor koji je nedavno konstituiran i koji će svoj prvi sastanak održati 6. studenoga, prebacuje krivnju na vladu u odlasku Janeza Janše. 

U tom odboru tvrde da su od Janšine vlade dobili samo 'opću informaciju' Europske komisije o pristupnim pregovorima s Hrvatskom, ali ne i službeno mišljenje vlade o otvaranju i zatvaranju tih poglavlja o kojem bi se odbor za europske poslove trebao izjasniti i formalno ga potvrditi. 

Iza proceduralnih poteškoća kriju se, ocjenjuju analitičari, politički razlozi.  

Slovenski ministar vanjskih poslova u odlasku Dimitrij Rupel izjavio je sredinom listopada u Luksemburgu da hrvatska strana mora iz svojih pregovaračkih stajališta s Europskom unijom izbaciti sve što u bilo kojem obliku prejudicira granicu, kako bi Slovenija dala zeleno svjetlo za otvaranje i zatvaranje nekoliko poglavlja.  

Prema Rupelu, u hrvatskim pregovaračkim stajalištima 'za dva do tri poglavlja pojavljuju se zemljovidi, koji sadrže pretjerana rješenja. U jednom od dokumenata spomenut je ZERP, za koji znamo da ne vrijedi za EU'.  

Hrvatska strana ističe da ni u jednom dokumentu dostavljenom tijelima EU-a ne prejudicira sporne točke na granici sa Slovenijom i ponavlja da ta otvorena pitanja treba riješiti pred međunarodnim pravosudnim tijelom u skladu s dogovorom dviju vlada. Isto stajalište ima i Europska komisija koja drži da su to bilateralna pitanja kojima nije mjesto u pristupnim pregovorima. 

U francuskom predsjedništvu EU-a ističu da su u stalnom kontaktu s obje strane kako bi se pronašlo rješenje. 'Mi smo iznijeli svoje prijedloge i sada na njih čekamo odgovor', rekao je Hini izvor iz francuskog predsjedništva. 

Hrvatska je do sada otvorila 21 od 33 poglavlja pravne stečevine Europske unije, a broj zatvorenih poglavlja nakon sutrašnje pristupne konferencije popet će se na četiri. 

Do kraja godine, osim sutrašnje pristupne konferencije predviđena je još jedna u prosincu. Bude li pristanka svih zemalja članica EU-a, može se očekivati da Hrvatska do kraja godine otvori ukupno tridesetak poglavlja i još nekoliko njih zatvori. 

Zagreb je do sada predao 31 pregovaračko stajalište za otvaranje poglavlja, što znači da sada zemlje članice moraju dogovoriti zajedničko pregovaračko stajalište kako bi se pregovori mogli otvoriti. 

Hrvatska treba predati svoja pregovaračka stajališta u još dva poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje, za koje Komisija trenutno utvrđuje jesu li ispunjena mjerila za otvaranje. 

Hina