naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija namjerava objaviti plan za završetak pregovora s Hrvatskom do kraja 2009.

Europska komisija trebala bi sljedeći tjedan u tzv. paketu o proširenju, objaviti hodogram za završetak pregovora s Hrvatskom do kraja sljedeće godine, pod uvjetom da Zagreb ispuni tražene uvjete, proizlazi iz nacrta dokumenta o strategiji proširenja koji će Komisija objaviti u srijedu 5. studenog.  

Europska komisija preporučuje Vijeću EU-a da osnuje ad-hoc radnu skupinu za izradu nacrta Pristupnog sporazuma s Hrvatskom, koja bi s radom počela već početkom sljedeće godine.

'Ta skupina bi mogla raditi paralelno s pregovorima i stoga bi mogla početi s radom početkom 2009. godine', kaže se u nacrtu dokumenta i dodaje da Hrvatska, paralelno s tim, treba na vrijeme pripremiti prijevode europske pravne stečevine na hrvatski jezik.  

'Pod uvjetom da Hrvatska ispuni sve potrebne uvjete, Komisija smatra da je moguće dostići završnu fazu pregovora do kraja 2009. godine. Imajući to u vidu Komisija prilaže indikativni hodogram za završetak tehničkih pregovora do kraja 2009. godine pod uvjetom da se ispune uvjeti', kaže se u nacrtu dokumenta u koji je Hina imala uvid i koji će biti objavljen 5. studenoga zajedno s izvješćem o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata. Strategija proširenja i izvješće o napretku čine tzv. paket o proširenju.

'Osim napretka koji Hrvatska mora napraviti po pojedinim poglavljima, zemlja mora nastaviti s naporima, posebice na reformi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupcije, manjinskim pravima, uključujući povratak izbjeglica, suđenjima za ratne zločine, pristupa ICTY-a dokumentima u Hrvatskoj, kao i na restrukturiranju brodogradnje', kaže se u nacrtu.

Konačan tekst strategije o proširenju i izvješća o napretku bit će potvrđeni na sastanku Komisije 5. studenoga i do tada su načelno moguće promjene u sadašnjem nacrtu tih dokumenata. 

Komisija navodi da je Hrvatska posljednjih mjeseci ubrzala rad na priprema za Europsku uniju i ispunila sva mjerila za otvaranje, osim za dva poglavlja. Riječ je o poglavljima Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje. Hrvatska je predala mjerila za ta poglavlja, a Komisija bi ih uskoro trebala ocijeniti.  

Komisija također najavljuje da će, ako Hrvatska nastavi s napretkom u svojim pripremama za članstvo, sredinom sljedeće godine predstaviti prijedlog financijskog paketa za njezin ulazak u EU-u. U tom bi se dokumentu definiralo na koliko novaca Hrvatska može računati iz Kohezijskog i strukturalnih fondova kada uđe u Uniju. 

U indikativnom hodogramu za završetak pregovora, Komisija predlaže državama članicama da se s Hrvatskom do kraja ove godine otvore sva preostala poglavlja, ako Hrvatska ispunjava uvjete za to, a eventualno preostala poglavlja da se otvore početkom sljedeće godine.  

Hrvatska je do sada otvorila pregovore 21 od 33 poglavlja o kojima se pregovora. Pravna stečevina EU-a podijeljena je u 35 poglavlja, ali se o poglavljima Institucije i Ostala pitanja zapravo ne pregovora i ona se zatvaraju na samom kraju pregovora. 

Komisija predlaže u indikativnom kalendaru za završetak pregovora da se do kraja ove godine zatvori pregovori u četiri poglavlja - Pravo intelektulanog vlasništva, Ekonomska i monetarna politika, Transeuropske mreže i Carinska unija.  

Hrvatska je do sada zatvorila pregovore u tri poglavlja, a četvrtak će zatvoriti još jedno poglavlje, Vanjski odnosi. Ukupno, Hrvatska bi na kraju godine mogla imati osam zatvorenih poglavlja. 

Kao prioritete za zatvaranje pregovora u prvoj polovici sljedeće godine, Komisija navodi 11 poglavlja - Pravo poslovnog nastana i sloboda kretanja usluga, Pravo trgovačkih društava, Financijske usluge, Informacijsko društvo i mediji, Prometna politika, Energija, Statistika, Socijalna politika i zapošljavanje, Zaštita potrošača i zdravlja, Vanjska, sigurnosna i obrambena politika i Financijska kontrola. 

Za drugu polovicu godine time bi preostalo još 14 poglavlja, odnosno 16 ako se računaju poglavlja Institucije i Ostala pitanja. 

Što se tiče ostalih zemalja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja, u nacrtu dokumenta kaže se da je sljedeća godina ključna u rješavanju izazova na zapadnom Balkanu. 

Neke od zemalja potencijalnih kandidata mogle bi sljedeće godine dobiti status kandidata ako pokažu spremnost i dovoljan napredak.  

Hina