naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Problem slovenske deblokade rješiv tek nakon izbora nove vlade

Hrvatska će u četvrtak 30. listopada na međuvladinoj konferenciji o pristupanju EU-u zbog slovenskih rezervi zatvoriti samo poglavlje Vanjski odnosi, a problem zbog kojih Slovenija blokira otvaranje ostalih mogao bi se riješiti tek za tri tjedna, nakon što počne djelovati nova slovenska vlada, objavila je u četvrtak Slovenska tiskovna agencija STA.  

Slovenska agencija navodi da Slovenija do sada svoju suglasnost za otvaranje ili zatvaranje drugih poglavlja nije dala iz 'proceduralnih i sadržajnih razloga'. 

'Vlada koja obavlja tekuće poslove ne može donositi konačne političke odluke, osim u slučaju da je riječ o odlukama neophodnima za funkcioniranje države', pojasnio je situaciju aktualne slovenske vlade Janeza Janše izvor na koji se poziva STA, koji je pokušao objasniti zašto sadašnja vlada ne može povući svoje rezerve. 

STA podsjeća na izjavu koju je prije nekoliko tjedana u Bruxellesu dao slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, kada je protumačio da se slovenska suzdržanost odnosi na navodne zemljovide u pristupnim dokumentima koji bi mogli prejudicirati granicu te na njegovu opasku da bi se taj problem mogao brzo riješiti na sastanku veleposlanika Hrvatske i Slovenije s francuskim predsjedništvom EU-a i Europskom komisijom. 

'Francusko je predsjedništvo potvrdilo da se takav sastanak priprema, ali za sada nema nikakvih znakova da će do njega uskoro i doći. Takav sastanak ne bi imao ni smisla dok nova slovenska vlada ne zauzme stajališta prema tim pitanjima. Pomake na tom području može se očekivati tek za otprilike tri tjedna, kad bi trebala biti formirana nova vlada', navodi Slovenska tiskovna agencija STA. 

Najvjerojatniji mandatar za sastav nove slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u srijedu navečer za Slovensku televiziju, u vezi s dokumentom kojim slovensko ministarstvo vanjskih poslova obrazlaže svoju suzdržanost oko napredovanja Hrvatske u otvaranju nekih pregovaračkih poglavlja, da ima razumijevanja za takva stajališta aktualne vlade. 

'Izražavam razumijevanje prema postupku slovenske vlade i u tome ju podržavam ako su u (hrvatskim pristupnim) dokumentima zemljovidi i stajališta koja bi se mogla shvatiti kao prejudiciranje granice, osobito one na moru koja još nije određena', rekao je Pahor, a prenijela STA. 

Budući slovenski premijer naveo je da je odluka o tome potpuno u rukama hrvatskih vlasti ako one žele završetak pregovora s Europskom unijom. 

Hina