naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska zatvorila jedno poglavlje, očekuje se skora deblokada nekoliko poglavlja

Francusko predsjedništvo EU-a očekuje da će u predstojećim tjednima doći do rješenja za slovensku blokadu nekoliko poglavlja u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, izjavio je u četvrtak 30. listopada u Bruxellesu francuski veleposlanik pri EU-u Pierre Selal.  

'Vjerujemo u mogućnost da će u tjednima koji dolaze doći do konsenzusa, koji će omogućiti da napredujemo i uđemo u novu etapu u procesu pristupanja Hrvatske', izjavio je Selal nakon završetka Međuvladine konferencije o pristupanju na veleposlaničkoj razini kojoj je Hrvatska zatvorila samo jedno poglavlje, Vanjski odnosi.  

Sve zemlje članice, osim Slovenije, dale su pristanak za otvaranje pregovora u četiri poglavlja - Sloboda kretanja kapitala, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, Sloboda, pravda i sigurnost i Okoliš - te za zatvaranje pregovora u poglavlju Transeuropske mreže. Tih pet poglavlja moglo je biti otvoreno, odnosno zatvoreno na današnjoj konferenciji o pristupanju da je Slovenija dala pristanak. 

Upitan slaže se s mišljenjem Europske komisije da bilateralna pitanja nemaju mjesta u pristupnim pregovorima, Selal je rekao da je to 'opće načelo u svim pregovorima o pristupanju. Treba razlikovati pregovarački proces o pristupanju od pitanja koja se odnose na bilateralne odnose. Bez obzira na sve, treba pronaći konsenzus svih zemalja članica kako bi se napredovalo u pregovorima i mi ćemo na tome raditi', rekao je francuski veleposlanik. 

Selal je podsjetio na 'važnost dobrosusjedskih odnosa' za proces proširenja. 'Očekujemo od hrvatskih vlasti da nastavi pokazivati volju za izgradnju odličnih odnosa sa svojim susjedima', rekao je. 

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak izrazio je nadu da će problem slovenske blokade biti brzo riješen kada se formira nova slovenska vlada. 

'Nadamo se da će ovaj problem biti brzo riješen čim se inaugurira nova slovenska vlada', rekao je Drobnjak. 

Drobnjak je izrazio zadovoljstvo izjavom veleposlanika Selala prema kojoj današnje zatvaranje samo jednog poglavlja ni u kojem pogledu ne odražava dobar posao koji je Hrvatska napravila u dosadašnjem pregovaračkom procesu. 

'Francuska je također potvrdila da će učiniti sve da se nadoknadi ovaj mali vremenski zaostatak tako da se do kraja godine što veći broj poglavlja otvori i zatvori. Francuska se drži svojeg prvotnog plana da se do kraja godine otvore skoro sva poglavlja', rekao je Drobnjak. 

'Mi smo također zadovoljni dobrim ocjenama koje smo danas dobili ne samo u postignućima u pojedinim poglavljima, već i općenito glede naših reformi i mi se nadamo da će se to odraziti i u predstojećem Izviješću o napretku Europske komisije', dodao je Drobnjak. 

Glavni hrvatski pregovarač je ponovio da Hrvatska 'ni u jednom dokumentu u svojim pregovaračkim stajalištima ne prejudicira granična pitanja' sa Slovenijom.  

Upitan što je sa sastankom koji je sredinom ovoga mjeseca spominjao slovenski ministar vanjskih poslova u odlasku Dimitrij Rupel, na kojem bi se trebali riješiti slovenski prigovori, Drobnjak je rekao da hrvatska strana nikada nije dobila poziv za taj sastanak. 

Izostanak slovenskog pristanka objašnjava se proceduralnim i političkim razlozima. Slovenija još nema novu vladu, a slovenski predstavnici u Vijeću EU-a pozivaju se na 'parlamentarnu zadršku', što znači da se ne mogu očitovati o pregovaračkim stajalištima dok ne dobiju mišljenje odbora za europske poslove slovenskog parlamenta. 

S druge strane, taj odbor koji je nedavno konstituiran i koji će svoj prvi sastanak održati 6. studenoga, prebacuje krivnju na vladu u odlasku Janeza Janše. 

U tom odboru tvrde da su od Janšine vlade dobili samo 'opću informaciju' Europske komisije o pristupnim pregovorima s Hrvatskom, ali ne i službeno mišljenje vlade o otvaranju i zatvaranju tih poglavlja o kojem bi se odbor za europske poslove trebao izjasniti i formalno ga potvrditi. 

Iza proceduralnih poteškoća kriju se, ocjenjuju analitičari, politički razlozi. Slovenski ministar vanjskih poslova u odlasku Dimitrij Rupel izjavio je sredinom listopada u Luksemburgu da hrvatska strana mora iz svojih pregovaračkih stajališta s Europskom unijom izbaciti sve što u bilo kojem obliku prejudicira granicu, kako bi Slovenija dala zeleno svjetlo za otvaranje i zatvaranje nekoliko poglavlja. 

Hrvatska je do sada otvorila 21 od 33 poglavlja pravne stečevine Europske unije, a zatvorila četiri. 

Do kraja godine predviđena je još jedna pristupna konferencija u prosincu. Bude li pristanka svih zemalja članica EU-a, može se očekivati da Hrvatska do kraja godine otvori ukupno tridesetak poglavlja i još nekoliko njih zatvori. 

Zagreb je do sada predao 31 pregovaračko stajalište za otvaranje poglavlja, što znači da sada zemlje članice moraju dogovoriti zajedničko pregovaračko stajalište kako bi se pregovori mogli otvoriti. 

Hrvatska treba predati svoja pregovaračka stajališta u još dva poglavlja, Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje, za koje Komisija trenutno utvrđuje jesu li ispunjena mjerila za otvaranje.(Hina)

 

Više o tome:

Vijeće EU: Seventh meeting of the Accession Conference at Deputy level with Croatia