naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Zbog postignutog napretka, Hrvatska će dobiti raspored za završetak pregovora

Hrvatska je u proteklih godinu dana napravila napredak u svim područjima pripreme za članstvo u Europskoj uniji i stoga će Europska komisija sljedeći tjedan objaviti raspored završetka pregovora do kraja sljedeće godine, proizlazi iz nacrta dokumenta o strategiji proširenja koji će Komisija objaviti u sljedeću srijedu 5. studenog.  

'Pod uvjetom da Hrvatska ispuni sve potrebne uvjete, Komisija smatra da je moguće dostići završnu fazu pregovora do kraja 2009. godine. Imajući to u vidu, Komisija prilaže indikativni hodogram za završetak tehničkih pregovora do kraja 2009. godine pod uvjetom da se ispune uvjeti', kaže se u nacrtu dokumenta u koji je Hina imala uvid i koji će biti objavljen 5. studenoga zajedno s izvješćem o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata. Strategija proširenja i izvješće o napretku čine tzv. paket o proširenju. 

'Osim napretka koji Hrvatska mora napraviti po pojedinim poglavljima, zemlja mora nastaviti s naporima, posebice na reformi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupcije, manjinskim pravima, uključujući povratak izbjeglica, suđenjima za ratne zločine, pristupa ICTY-a dokumentima u Hrvatskoj, kao i na restrukturiranju brodogradnje', kaže se u nacrtu.

U nacrtu Strategije za proširenje i glavnim izazovima za 2008. i 2009., Komisija je napravila i sažetak izvješća o napretku po pojedinim područjima. 

Budući da nacrt dokumenta pokriva razdoblje do 1. listopada u njemu se ne spominju slučajevi ubojstava koji su se proteklih dana dogodili u Zagrebu. Iz izvora Komisije Hina doznaje da se razmišlja o tome da se na sjednici Komisije na sam dan objave paketa o proširenju 5. studenoga ubaci referenca na te događaje.  

'Komisija bi mogla ubaciti takvu referencu i izraziti zabrinutost zbog nedavnih zločina i pozdraviti odlučnost i reakciju vlasti na rasvjetljavanju tih događaja', rekao je Hini izvor iz Komisije, dodajući da naglasak neće biti na ubojstvima, jer se ona događaju u svim zemljama, nego na odgovoru vlasti da sustavno riješi problem organiziranog kriminala. 

Izvor iz Komisije ističe da je predviđeni raspored završetka pregovora do kraja sljedeće godine zapravo 'najbolji mogući scenarij' koji može biti ostvaren samo ako Hrvatska ispuni sve tražene uvjete i ako bude suglasnosti zemalja članica. 

Upitan za stajalište Slovenije koja blokira šest pregovaračkih poglavlja, izvor je rekao kako očekuje da će se Ljubljana uskoro naći pod pritiskom ostalih zemalja članica.  

Četiri od tih šest poglavlja mogla su biti otvorena na današnjoj konferenciji o pristupanju da je Slovenija dala pristanak. 

'Zemlje članice za sada pokazuju strpljenje, ali mislim da se ubrzo može očekivati jačanje pritiska na Sloveniju', rekao je izvor, dodajući da je i u dosadašnjim proširenjima bilo pokušaja nekih zemalja članica da bilateralne probleme s kandidatskim zemljama rješavaju kroz pristupne pregovore, ali da se za to uvijek pronašlo rješenje. 

U sažetku izvješća o napretku, Komisija navodi da Hrvatska nastavlja ispunjavati političke kriterije, da su demokracija i vladavina prava ojačane.

'Međutim, postoji znatan prostor za daljnja poboljšanja u pravosuđu, javnoj upravi i borbi protiv korupcije. Znatan napredak u tim područjima bitan je za stvaranje solidne osnove za punu provedbu europske pravne stečevine', kaže se u nacrtu dokumenta. 

Glede borbe protiv korupcije kaže se da je učinjen 'određeni napredak', da je poboljšan zakonski okvir, revidirana protukorupcijska strategija i usvojen akcijski plan. Ističe se da USKOK nastavlja intenzivirati svoje aktivnosti, ali da 'korupcija ostaje široko rasprostranjena'.  

Ukupan broj pokrenutih antikorupcijskih slučajeva je povećan, ali je i dalje nizak broj sudskih presuda u tim slučajevima. Komisija traži bolju koordinaciju napora koji se ulažu u borbu protiv korupcije i ističe da policija treba biti efikasnija u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

 U nacrtu dokumenta se ističe da Hrvatska osigurava slobodu izražavanja, uključujući slobodu i pluralizam medija, ali se bilježe i politički pritisci na urednike i novinare.

'Urednici i novinari i dalje izvještavaju o neprimjerenom političkom pritisku. Bilo je slučajeva prijetnji i napada na novinare, posebice one koji rade na slučajevima korupcije i organiziranog kriminala', kaže se u nacrtu dokumenta. 

Što se tiče gospodarstva, Komisija navodi da Hrvatska i dalje ima funkcionalno tržišno gospodarstvo koje je u srednjoročnom razdoblju sposobno nositi se s konkurencijom na unutarnjem europskom tržištu pod uvjetom da se nastavi s odlučnom provedbom sveobuhvatnih reformi kako bi se otklonile strukturalne slabosti.

U nacrtu dokumenta se kaže da je gospodarski rast nešto usporen zbog smanjene potražnje, da je sačuvana makroekonomska stabilnost, iako je inflacija znatno porasla uglavnom zbog rasta cijene goriva i hrane.  

'Do sada je hrvatsko gospodarstvo samo blago pogođeno financijskim poremećajima, ali visoki vanjski deficit i razina duga, pojačali su vanjsku ranjivost', stoji u nacrtu dokumenta.

Hrvatska je također poboljšala svoju sposobnost preuzimanja obveza koje proizlaze iz članstva u EU, navodi Komisija. 'Pripreme za ispunjavanje zahtjeva EU-a napreduju uravnoteženom brzinom i postoji visoki stupanj usklađenosti s pravilima EU-a u brojnim sektorima. U većini područja postignut je određeni napredak, uglavnom u zakonskom usklađivanju, ali također i u izgradnji administrativnih kapaciteta', navodi Komisija i dodaje da su pred Hrvatskom znatni napori i da je ostalo još puno posla na usklađivanju zakonodavstva i jačanju administrativnih kapaciteta. 

U poglavlju Tržišno natjecanje, koje je jedno od najtežih u pregovorima, kaže se da je Hrvatska napravila određeni napredak, posebice u čeličnom sektoru, ali da su potrebni znatni napori na restrukturiranju brodogradnje, 'što treba biti riješeno u kontekstu privatizacije'. 

U najtežem poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, kaže se da se reforme nastavljaju, ali da su spore. 'Preostaju znatni izazovi. Postoji većina instrumenata za borbu protiv korupcije, ali imajući u vidu veličinu problema, ti instrumenti se ne koriste dovoljno energično', stoji u nacrtu dokumenta.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Croatia could conclude EU accession talks in 2009