naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija prepustila Hrvatskoj upravljanje programima iz 1. komponente programa IPA

Europska komisija je odlučila povjeriti Hrvatskoj upravljanje sredstvima iz prve komponente Instrumenta za pretpristupnu pomoć, što je izraz povjerenja u mogućnosti Republike Hrvatske da upravlja tim sredstvima. 

Odluka je donesena 28. listopada, a Hrvatska je prva zemlja kojoj je povjereno upravljanje tim sredstvima.  

Odluka pokazuje povjerenje Komisije u sposobnost Hrvatske da učinkovito koristi pretpristupne fondove i osigura zdravo financijskog upravljanje. 

IPA je novi pretpristupni program Europske unije namijenjen zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. On objedinjuje dosadašnje pretpristupne fondove CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD. 

IPA je također namijenjena za pripremu kandidatskih zemalja kako bi što bolje mogle koristiti pomoć iz strukturnih fondova kada uđu u Europsku uniju. 

Instrument za pretpristupnu pomoć sastoji se od pet komponenti. 

Prva komponenta odnosi se na pomoć u tranziciji i u izgradnji institucija. Ta komponenta zamjenjuje programe CARDS i PHARE i u okviru nje Hrvatska može dobiti pomoć za upravne i zakonodavne reforme i ispunjavanje kriterija za članstvo. 

Druga komponenta odnosi se na prekograničnu suradnju sa susjednim zemljama, treća je za regionalni razvoj, što uključuje investicije u prometnu i ekološku infrastrukturu, četvrta je namijenjena za razvoj ljudskih resursa, a peta za ruralni razvoj. 

Europska komisija navodi da bi do kraja studenoga Hrvatskoj trebalo biti povjereno i upravljanje projektima i iz četiri preostale komponente IPA-e. 

 

Više o tome:

  • Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj: Prepuštanje upravljanja Komponente i Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) hrvatskim vlastima
  • Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU: EK povjerila Hrvatskoj upravljanje I komponente programa IPA