naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Povjerenik za proširenje EK Olli Rehn predstavio strategiju proširenja EU

Europska komisija usvojila je u srijedu 5. studenog svoj godišnji strateški dokument o politici proširenja Europske unije u kojem se obrazlaže uloga proširenja kao strateškog interesa Unije za stvaranju stabilnosti, sigurnosti i prevencije konflikata. 

Komisija u ovom dokumentu također ocjenjuje napredak zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja, zemalja zapadnog Balkana i Turske, tijekom protekle godine i izdvaja izazove s kojima se ove zemlje trebaju suočiti na svom putu u EU. 

Komisija je u sklopu paketa o proširenju objavila da Hrvatska može, ako ispuni uvjete, dovršiti pristupne pregovore do kraja sljedeće godine. 

Prilikom predstavljanja strategije proširenje, povjerenik Komisije za proširenje Olli Rehn rekao je kako Komisija smatra da je moguće dostići završnu fazu pregovora do kraja 2009. godine te da prilaže indikativni raspored za završetak tehničkih pregovora s Hrvatskom do kraja 2009. godine, pod uvjetom da se ispune uvjeti. 

To je prvi puta da Komisija spominje vremenski okvir za završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom.

Povjerenik Rehn je istaknuo da ovdje nije riječ o datumu ulaska Hrvatske u EU nego o mogućem završetku pregovora. 

Rehn je napomenu kako Komisija nije postavila datum za pristupanje nego indikativni raspored za otvaranje i zatvaranje poglavlja ako Hrvatska ispuni mjerila, jer je u EU dogovoreno da se neće postavljati datum za pristupanje prije nego što pregovori uđu u završnu fazu. 

Zbog lekcija koju je EU naučio iz prethodnog kruga proširenja, odnosno nedovoljne spremnosti nekih zemalja koje su u EU ušle u zadnjem krugu proširenja, Unija je odlučila da datum za pristupanje ne odredi ishitreno. 

Komisija u strategiji ističe dva područja u kojima Hrvatsku čeka puno posla, a to su reforma pravosuđa i brodogradnja. 

Hrvatska će morati naporno raditi na pravosudnoj reformi, ističe Rehn i dodaje kako su nedavni tragični događaji u Hrvatskoj naglasili ozbiljnost izazova s kojima se zemlja suočava u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.  

Restrukturiranje brodogradnje također ostaje važan uvjet.  

U pogledu ratifikacije Lisabonskog ugovora Rehn je istaknuo kako su ratifikacija ovog ugovora i hrvatski pristupni proces dva paralelna procesa te izrazio vjeru da će pitanje oko Lisabonskog ugovora biti riješeno prije nego što Hrvatska bude spremna za članstvo u EU kao 28. članica. 

Europska komisija preporučuje Vijeću EU-a da osnuje ad-hoc radnu skupinu za izradu nacrta Pristupnog sporazuma s Hrvatskom; ta skupina bi mogla raditi paralelno s pregovorima i stoga bi mogla početi s radom početkom 2009. godine, a paralelno s tim, treba na vrijeme pripremiti prijevode europske pravne stečevine na hrvatski jezik.

Komisija također najavljuje da će, ako Hrvatska nastavi s napretkom u svojim pripremama za članstvo, sredinom sljedeće godine predstaviti prijedlog financijskog paketa za njezin ulazak u EU.  

U tom bi se dokumentu definiralo na koliko novaca Hrvatska može računati iz Kohezijskog i strukturalnih fondova kada uđe u Uniju.

   

Više o tome:

  • Europska komisija: Olli Rehn EU Commissioner for Enlargement Enlargement package 2008
  • Europska komisija: 2009 the year of the Western Balkans
  • Europska komisija: Key findings of the progress reports on the candidate countries: Croatia, Turkey and the former Yugoslav Republic of Macedonia
  • Europska komisija: Key findings of the progress reports on Albania, Montenegro, Bosnia and Herzegovina, Serbia, and Kosovo