naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Degert: Indikativni raspored za dovršetak pregovora Hrvatske je izvediv

Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert ocijenio je u srijedu 5. studenog u Zagrebu da je indikativni raspored za dovršetak hrvatskih pregovora s EU-om izvediv, naglasivši da će Europska komisija dati punu tehničku i financijsku potporu, ali da će pomno motriti proces.  

Europska komisija u srijedu je u sklopu paketa o proširenju objavila da Hrvatska može, ako ispuni uvjete, dovršiti pristupne pregovore do kraja sljedeće godine. To je prvi puta da Komisija spominje vremenski okvir za završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom.  

Vjerujemo da je kalendar izvediv. Neće biti lako, ali Europska komisija dat će punu tehničku i financijsku potporu da bi se to omogućilo. Međutim, mi ćemo i pomno nadzirati proces i ako je potrebno, staviti primjedbe, naglasio je Degert na konferenciji za novinare povodom objave izvješća o napretku. 

Osvrnuvši se na američke izbore i dan koji mnogi nazivaju povijesnim za Sjedinjene Države, Degert je naglasio da je ovo na neki način i 'povijesni dan' za Hrvatsku. 'Povijesni je zato što je Komisija jutros donijela vrlo važnu i dalekosežnu odluku da Hrvatskoj dade kalendar za dovršenje pregovora', objasnio je. 

Kao i povjerenik za proširenje Olli Rehn danas u Bruxellesu, Degert je također naglasio da se ne radi o datumu ulaska Hrvatske u EU, nego o mogućem završetku pregovora.

Iako je to pokazatelj povjerenja i priznanje napora za tri godine pregovora, ipak je raspored ambiciozan, indikativan, uvjetan i izazovan za Hrvatsku, rekao je Degert.

Indikativan znači da će ovisiti o sposobnosti Hrvatske da poštuje vremenski okvir, a uvjetan je oko tri pitanja: napretka u smislu ispunjavanja mjerila, napretka vezanog uz Proces stabilizacije i pridruživanja, te upravljanja pretpristupnim fondovima. 

U praksi, kalendar znači da bi Hrvatska za vrijeme francuskog predsjedanja trebala otvoriti preostalih 12 poglavlja i zatvoriti ih 4; za vrijeme češkog u prvoj polovici sljedeće godine zatvoriti ih 11, a za vrijeme švedskog u drugoj polovici 2009. zatvoriti ih 14. 

Za francuskog predsjedanja nadamo se otvaranju svih ostalih poglavlja, odnosno 'što je više moguće', rekao je Degert. Za vrijeme češkog predsjedanja pred Hrvatskom se nalazi zatvaranje manje zahtjevnih odnosno više tehničkih poglavlja, ali za vrijeme švedskog predsjedanja bit će teže jer se radi o trostrukim izazovima: to su poglavlja s najtežom pravnom stečevinom, financijski važna te traže strukturne reforme, kaže šef Delegacije EK. 

Izvješće o napretku on je ocijenio objektivnim, činjenično utemeljenim i uravnoteženim. 

Ponovio je da Hrvatska mora nastaviti napore na reformi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupcije, manjinskim pravima, uključivo povratak izbjeglica, na suđenjima za ratne zločine, pristupu ICTY-a dokumentima u Hrvatskoj, kao i na pitanjima državnih potpora. 

Dodao je da stanje s poštenim sudskim postupcima te tretmanom u zatvorima ne zadovoljava, te naglasio da EK očekuje od Hrvatske da to pitanje riješi. Isto tako, od hrvatskih vlasti zatražio je 'akciju i rezultat' kada je riječ o pritiscima na novinare.

Što se tiče najnovijih događaja u Hrvatskoj, te hoće li oni utjecati na pristup EU, Degert je rekao da na sam sadržaj neće, ali da utječu na predodžbu. Ocijenio je da je važno da Hrvatska te slučajeve rješava kako bi, među ostalim, vratila dobru 'dobru predodžbu'. 

Na upit što misli o najavi mogućeg uvođenja viza za građane Srbije i BiH, Degert je rekao da to protuslovi procesima koji se događaju u EU, jer je Komisija najavila da bi iduće godine mogla predložiti ukidanje viza za jednu ili više država iz regije. Degert boljim rješenjem smatra ukinuti zabranu izručenja. 'To bi bio primjeren potez', ako se želi djelovati na organizirani kriminal i korupciju, naglasio je.

Što se tiče Slovenije i blokade hrvatskih pregovora, Degert je ocijenio da se radilo o 'institucionalnom problemu' te rekao da se sada čeka nova vlada kako bi proces išao dalje.

Hina