naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Rehn: Važan konsenzus oko europskih ciljeva zemlje

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, drugog dana službenog posjeta Hrvatskoj, rekao je u četvrtak 13. studenog u Zagrebu kako je važan široki konsenzus svih političkih stranaka u Hrvatskoj glede europskih ciljeva zemlje jer je to temelj uspješnosti u procesu eurointegracija, ključan za donošenje potrebnih zakona i njihovu provedbu.  

Rehn je to rekao u izjavi za novinare nakon razgovora koje je u Hrvatskom saboru vodio s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, predsjednicima i članovima Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, te Vanjskopolitičkog odbora i Odbora za europske integracije. 

Govoreći o izazovima koji se nalaze pred Hrvatskom, a o kojima je već u srijedu razgovarao s predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i članovima hrvatske Vlade, istaknuo je kao 'najvažniji prioritet' borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, a napomenuo je da se razgovaralo i o drugim temama poput brodogradnje, povratka izbjeglica, prava manjina i suradnje s Haškim sudom.  

'Hrvatska ostvaruje napredak na mnogim područjima u cilju ispunjenja uvjeta za pristup EU', kazao je Rehn, ponovivši kako je uvjetni i indikativni raspored za završetak pregovora određen kako bi se Hrvatsku ohrabrilo da nastavi tim putem, zbog čega je i on došao u posjet, ali da još predstoji mnogo posla. 

Europska komisija prošloga je tjedna objavila u sklopu paketa o proširenju da Hrvatska može, ako ispuni uvjete, dovršiti pristupne pregovore do kraja sljedeće godine. To je prvi puta da je Komisija spomenula vremenski okvir za završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom. 

Bebić je iskazao zadovoljstvo razgovorom s povjerenikom Rehnom, napomenuvši kako je ohrabren svakim objektivnim i realnim pristupom. 'Nama su se otvorile realne mogućnosti za završetak pregovora 2009. ako ispunimo sve što trebamo, od reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, do restrukturiranja gospodarstva, osobito brodogradnje, što moramo učiniti ne samo kao zemlja kandidatkinja za EU već radi samih sebe i hrvatskih građana. To je realan pristup i stoga sam ohrabren', kazao je Bebić. 

Predsjednik Sabora novinarima je rekao kako je europskom povjereniku izrazio ponos činjenicom da sve relevantne političke snage u Hrvatskoj usklađeno djeluju u nekoliko ključnih državnih interesa poput ulaska u EU i NATO i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala što pokazuje, kako je rekao, 'zrelost današnje hrvatske politike'. 

Posljednji razgovor koji je europski povjerenik za proširenje imao u Saboru bio je s predsjednikom kluba zastupnika SDP-a Zoranom Milanovićem koji je nakon susreta kazao kako velikih novosti nije bilo već da je s Rehnom govorio o temama koje Hrvatsku još čekaju u procesu pregovora. 

Milanović i Rehn razgovarali su i o odnosima Hrvatske i Slovenije budući da je europski povjerenik, prema Milanovićevim riječima, svjestan da je na slovenskim izborima pobijedila stranka lijeve političke orijentacije i da postoje dobri i intenzivni odnosi između SDP-a i slovenskih socijaldemokrata. 

Rehn se na kraju posjeta Hrvatskoj sastao s predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom i predsjednicom Županijskog suda u Zagrebu Mirjanom Rigljan.

U izjavi novinarima nakon sastanaka rekao je kako će EK nastaviti podupirati reformu hrvatskog pravosuđa, jer je to osnova slobodnog društva koje traže hrvatski građani.(Hina)

  

Više o tome:

Hrvatski sabor: Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio europskog povjerenika za proširenje EU Ollija Rehna