naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Sve zemlje jugoistočne Europe imaju perspektivu članstva u EU

Sve zemlje jugoistočne Europe imaju perspektivu članstva u Europskoj uniji kojoj se približavaju različitom brzinom, a na regionalnim konferencijama poput zagrebačke razmjenjuju iskustva, rekao je u ponedjeljak 17. rujna na regionalnoj konferenciji o europskim integracijama u Zagrebu Davor Božinović, državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.  

Na konferenciji za novinare s Božinovićem bili su i voditelji izaslanstava iz zemalja jugoistočne Europe, sudionici regionalne konferencije koju organiziraju hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i njemačko društvo za tehničku suradnju Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit - GTZ, a sudjeluje oko 150 sudionika te predstavnici Europske komisije.

Osnovni cilj konferencije razmjena je iskustava i vlastitih postignuća država regije na putu prema članstvu u EU-u.  

Vanjskopolitički predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije raspravljaju o temama vezanim uz europske integracije, provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, provođenju Instrumenta pretpristupne pomoći, programa IPA, području pravde, slobode i sigurnosti, kao i komunikaciji s građanima o temama vezanim uz EU.

Sudionici su se složili da je regionalna suradnja pretpostavka europske integracije, a predstavnik GTZ-a Thomas Meyer naglasio je kako Europska unija nije ništa fiksno, ona je proces i stalno se mijenja, a regionalna suradnja ne prestaje članstvom, nego se čak i pojačava, što je potkrijepio primjerom baltičkih zemalja. 

 

Više o tome:

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija: Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković otvorio je Regionalnu konferenciju o europskim integracijama