naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Europska unija: društveni model budućnosti

Europska unija najuspješniji je primjer regionalne suradnje koji jamči mir, stabilnost i blagostanje bez presedana u povijesti čovječanstva, a njezine vrijednosti, u prvom redu sloboda i dostojanstvo čovjeka, temelj su na kojima bi trebalo graditi svijet budućnosti, kazano je u utorak 18. studenog u Zagrebu na okruglom stolu o suvremenim pogledima na Europu.  

Okrugli stol o temi 'Kako gledamo na Europu danas? Pogledi na značenje i vrijednosti' organiziralo je francusko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj u suradnji s Delegacijom Europske komisije u RH i Talijanskim kulturnim centrom u Zagrebu, uz potporu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te Ministarstva kulture RH.  

'Hrvatska, koja se danas prisjeća žrtava Vukovara, na Europsku uniju gleda kao na donositelja mira, stabilnosti i blagostanja', istaknuo je u uvodnom govoru državni tajnik za europske integracije pri MVPEI-u Davor Božinović. 

'Europska unija najuspješniji je primjer regionalne suradnje koji jamči i osigurava stabilnost bez presedana u povijesti čovječanstva', rekao je, istaknuvši kako je članstvo u EU prioritetni nacionalni cilj RH.  

Glede bojazni da članstvo u EU znači gubitak nacionalnog identiteta, Božinović je kazao kako EU ne zamjenjuje nacionalne države, nego je projekt tih država kojim se one zajednički nastoje uhvatiti u koštac s izazovima modernog doba. 

'Uvjeren sam da će članstvo u EU Hrvatskoj omogućiti da očuva, dalje gradi i učvrsti svoje duhovne i materijalne vrijednosti', rekao je. 

'Ulazak u EU ne znači gubitak nacionalnog i kulturnog identiteta, već upravo afirmaciju hrvatske kulture i naročito hrvatskog jezika koji će postati 25. službeni jezik Unije. Hrvatska u Uniji dobiva svojeg promotora i zaštitnika na isti način kao što su individualni doprinosi, pa time i hrvatski, najbolji promotori i zaštitnici ideje europskog integriranja', rekao je Božinović.

Šef Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert istaknuo je kako je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika Europske unije kojom su uspješno pomireni povijest i zemljopis. 

Perspektiva članstva u EU omogućuje jugoistočnoj Europi da se lakše nosi s izazovima, poput proglašenja neovisnosti Crne Gore i Kosova ili svjetske financijske krize, i jamac je veće stabilnosti, kako za regiju tako i za cijelu Europu, rekao je. 

Profesor Europskog koledža u Parmi Alfonso Mattera-Ricigliano istaknuo je da je od gospodarskih uspjeha i uspjeha u izgradnji prostora slobode, sigurnosti i pravde možda daleko važnije postignuće Europe to što je povratila svoje dostojanstvo izgubljeno u strahotama Drugoga svjetskog rata.  

Europa je uspjela ponovno postati čimbenik na svjetskoj političkoj sceni, a njezin društveni model, utemeljen na vrijednostima kao što sloboda i poštovanje dostojanstva čovjeka, možda je najbolja nada za svijet budućnosti, rekao je.  

Hina