naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Degert: Hrvatska treba s akcijskih planova prijeći u akciju

Hrvatska može završiti pregovore o pristupanju Europskoj uniji do kraja 2009. ako bude političke volje za provedbu potrebnih reformi, rekao je u srijedu 19. studenog u Zagrebu voditelj Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert.  

Europska komisija objavila je 5. studenoga, u sklopu novog paketa o proširenju, da Hrvatska može, ako ispuni uvjete, dovršiti pristupne pregovore do kraja 2009. To je prvi put da je Komisija spomenula vremenski okvir za završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom. 

'Europska komisija vjeruje da Hrvatska može završiti tehnički dio pregovora do kraja 2009. To neće biti lak zadatak, no ne bismo to kazali da ne vjerujemo da je to izvedivo i moguće', rekao je Degert, predstavljajući novo Izvješće o napretku RH u procesu pridruživanja EU na okruglom stolu za akademsku zajednicu koji je organiziralo veleučilište VERN.

Istaknuo je ipak kako ta poruka nije 'bianco ček' te da Hrvatsku čeka još golem posao. 

Plan završetka pregovora uvjetovan je i indikativan, kazao je Degert, upozorivši da će ga se, ne bude li sve išlo po planu, morati 'revidirati' i 'prilagoditi'. 

Od 12 poglavlja koja Hrvatska još mora otvoriti u pregovorima s EU-om, deset bi moglo biti otvoreno uskoro, vjerojatno do kraja francuskog predsjedanja EU-om, a preostala dva, Pravosuđe i temeljna ljudska prava i Tržišno natjecanje, u prvoj polovici iduće godine kada EU-om predsjeda Češka, rekao je Degert. 

Do kraja godine, prema planu, očekuje se zatvaranje još četiri poglavlja, za vrijeme češkog predsjedanja zatvoriti bi se trebalo 11 poglavlja, a za vrijeme švedskog u drugoj polovici iduće godine 14, rekao je. 

Novo Izvješće o napretku RH Degert je ocijenio pravednim, objektivnim i činjenično utemeljenim. 

Govoreći o političkim kriterijima, Degert je istaknuo da Hrvatska prije svega mora nastaviti napore u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i reformi državne uprave.

'Hrvatska radi na tim pitanjima, pripremila je jasne akcijske planove, no sada je potrebno s akcijskih planova prijeći u akciju', kazao je, istaknuvši da će se Hrvatsku procjenjivati na osnovi rezultata. 

Kada je riječ o brodogradnji, Degert je objasnio kako EU od Hrvatske ne traži da zatvori brodogradilišta nego njihovo restrukturiranje kako bi ona mogla poslovati na ekonomski održiv način, bez državnih potpora koje iskrivljuju tržišno natjecanje. 

Kao problematična poglavlja izdvojio je i poljoprivredu te poreze. 

Upitan može li slovenska blokada pet poglavlja dovesti u pitanje završetak pregovora 2009., Degert je ocijenio da ne može, objasnivši kako je riječ o institucionalnom problemu te kako bi se proces trebao nastaviti kada Slovenija dobije novu vladu. 

Glede slovenskih prigovora da Hrvatska u nekim dokumentima i zemljovidima prejudicira granicu, Degert je ponovio stajalište EK da bilateralna pitanja nisu dio pregovora.

'To ne znači da Hrvatska ne može nastaviti napredovati, raditi na suštini stvari, provoditi reforme', kazao je, istaknuvši kako su kvaliteta pregovora i provedba reformi mnogo važniji od samog datuma ulaska u EU. 

Hina