naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Prijedlog rezolucije Europskog parlamenta o Hrvatskoj predviđa zaključenje pregovora 2009.

Zaključenje pristupnih pregovora Hrvatske i EU tijekom 2009. treba ostati zajednički cilj svih strana uključenih u proces, stoji u izvješću izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesa Swobode za 2008., kojeg je u broju od petka 21. studenog prenio Jutarnji list, a u kojem se navodi i što sve Hrvatska još mora učiniti kako bi se taj cilj ostvario.

Swoboda je izvješće izradio kao prijedlog za rezoluciju Europskog parlamenta i u njemu ističe potrebu za učinkovitom borbom protiv korupcije i organiziranog kriminala, podsjećajući na nedavne napade i ubojstva u Hrvatskoj.  

Traži se nulta tolerancija na svim razinama istrage i procesuiranja slučajeva i provođenje sudskih odluka, uključujući i oduzimanje imovine, ali se istodobno i pozdravlja Vladino poduzimanje mjera protiv korupcije i organiziranog kriminala, piše Jutarnji. 

Ponavlja se uvjet reforme javne uprave i njezine depolitizacije te reforme pravosuđa, a zahtijeva i suzbijanje rasizma i bilo kakvog izazivanja mržnje, što je posljedica ispada na nogometnim utakmicama u Hrvatskoj, prenosi Jutarnji. 

Pozdravlja se odluka o privatizaciji brodogradilišta i traži da se proces okonča 2009., uz zahtjev da njihova prodaja bude transparentna i da se spreme mjere za suočavanje sa socijalnim posljedicama restrukturiranja. 

Neriješena bilateralna pitanja, prema Jutarnjem, ne trebaju biti prepreka ulasku RH u EU, ali se u izvješću od hrvatske vlade i vlada susjednih zemalja traži djelotvorno rješavanje otvorenih pitanja.

Hina