naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Francuzi Sloveniji šalju prijedlog za deblokadu pregovora Hrvatske i EU

Nezadovoljni činjenicom da tijekom njihovog predsjedanja nisu otvorena sva pregovaračka poglavlja s Hrvatskom, iako su to sami najavili prilikom preuzimanja predjedništva, Francuzi Slovencima šalju novi prijedlog hitnog deblokiranja hrvatskih pregovora, objavio je u četvrtak 20. studenog HTV u središnjem Dnevniku.  

Taj je prijedlog prije desetak dana u Bruxellesu predočen hrvatskom i slovenskom veleposlaniku, a HTV, pozivajući se na visoki francuski izvor u Parizu, smatra kako ima realne izglede za uspjeh. 

Pojedinosti plana još nisu poznate, jer se o njemu mora očitovati nova slovenska vlada premijera Boruta Pahora, koja bi trebala biti formirana u petak, ali je njegova bit u tome da bi Hrvatska u pismenoj izjavi trebala naznačiti kako ničim u pregovaračkom procesu ne prejudicira granicu. 

HTV podsjeća kako je to Hrvatska već mnogo puta potvrdila, pa ne vidi da bi taj uvjet predstavljao problem. Francuzi bi potom to pismo trebali proslijediti Sloveniji i ako ga ona prihvati, proces pregovora o ulasku RH u EU konačno bi se odvojio od bilateralnog pitanja koje nije dio tih pregovora - spora oko pitanja granice. 

Uspije li francuski plan, na međuvladinoj konferenciji 19. prosinca moglo bi se, prema procjeni HTV-a, otvoriti još 10 pregovaračkih poglavlja. Budući da je Hrvatska spremna predati pregovaračko stajalište i za Poglavlje pravosuđe, tijekom češkog predsjedanja, koje nastupa iza francuskog, 1. siječnja 2009., za otvaranje bi ostalo samo Poglavlje o tržišnom natjecanju, koje je usko vezano uz sređivanje stanja u hrvatskoj brodogradnji.  

Na istoj konferenciji mogla bi se i zatvoriti 4 poglavlja, čime bi se ukupan broj zatvorenih poglavlja na kraju 2008. popeo na osam. 

Hina