naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska bi u EU mogla ući zajedno s Islandom

Za pristupanje Europskoj uniji nema prečaca, ali ako Island odluči predati kandidaturu za članstvo, pregovori bi mogli brzo završiti, vjerojatno zajedno s Hrvatskom koja trenutno iskače kao glavna kandidatkinja za mjesto 28. članice, rekao je povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn u intervjuu koji je u petak 21. studenog  objavio internetski portal EurActiv.  

Rehn je rekao da u slučaju Islanda, koji je član Europskog ekonomskog prostora, upravo to članstvo može poslužiti kao prečac u pregovorima o pristupanju. 

'Island je već član Europskog ekonomskog prostora koji pokriva oko dvije trećine europske pravne stečevine. Obično kažem svojim prijateljima u jugoistočnoj Europi da nema prečaca za članstvo u EU, i to je istina. Ali u slučaju Islanda, sporazum o članstvu u Europskom ekonomskom prostoru služi kao prečac u pregovorima', rekao je Rehn. 

Na pitanje može li se Island, ako aplicira za članstvo, priključiti Uniji prije Hrvatske, Rehn je odgovorio: 'Provodimo princip napredovanja prema vlastitim zaslugama, što znači da svaka kandidatska zemlja može ući u Uniju kada ispuni sve uvjete, nakon što se završe tehnički pregovori. Dakle, raspored za Hrvatsku ili eventualno za Island ovisi o pregovorima i provedbi europskih zakona'. 

Finski povjerenik kaže da ne smatra da je Island osiromašena zemlja iako je njegova ekonomija žestoko pogođena financijskom krizom. On vjeruje da zemlje članice EU neće imati prigovore na kandidaturu te zemlje 'naravno, jedino ako Island aplicira i ispuni sve uvjete'. 

'Žao mi je naroda na Islandu, s njim osjećam solidarnost i očekivao bih da nakon što se riješi ovaj problem vezan uz bankovne depozite, ni jedna zemlja članica neće biti protiv približavanja Islanda EU'. 

Rehn je također naglasio važnost rješavanja europskih institucionalnih problema, kazavši da Lisabonski ugovor nije samo potreban za buduća proširenja, već i za bolje funkcioniranje EU. 

'Europa je sporazum trebala jučer, ako ne i prekjučer', rekao je, dodajući da je čak i najsporiji zamišljeni scenarij ratifikacije Lisabonskog ugovora još uvijek brži nego najbolji scenarij za hrvatsko pristupanje. 

Kada govori o zapadnom Balkanu, Rehn radi jasnu razliku između Hrvatske, gdje 'pregovori o pristupanju idu dobro i mnoge reforme idu naprijed' i ostalih zemalja. 

'Nedavno sam posjetio Hrvatsku i mogao vidjeti da vlada čini sve da bi se borila s izazovima na polju organiziranog kriminala i reforme brodogradilišnog sektora', kaže povjerenik. 

Na pitanje o nedavnim ubojstvima u Hrvatskoj, on kaže da zemlja mora biti sposobna postići konkretne rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. 'To znači i istrage i presude, jer istrage bez presuda ne daju kredibilnu sliku'. 

Također je snažno preporučio Hrvatskoj i Sloveniji da granične probleme rješavaju bilateralno, a o tužbi Hrvatske protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, kao i najavi protutužbe, Rehn kaže da 'svaka zemlja ima pravo na obraćanje sudu', ali apelira na proces pomirenja u društvu i 'okretanje stranica povijesti'. 

Rehn je posebno kritičan prema Bosni i Hercegovini koju opisuje kao 'razočaranje tijekom posljednjih godinu dana'. 

Rumunjska i Bugarska, kaže Rehn, konstruktivne su članice EU, te su obje doživjele ekonomski uspjeh posljednjih godina, što je donijelo korisnu ekonomsku dinamiku EU-u. Ipak, još uvijek postoje nedostaci glede borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, te provedbe pravosudnih reformi. 

Što se tiče Turske, Rehn kaže da bi Bruxelles mogao razmotriti uvođenje restrikcija na slobodno kretanje radnika kada se zemlja eventualno priključi EU. 

Iako osobno misli da bi EU mogla profitirati od mlade i relativno dobro obrazovane radne snage u Turskoj, Rehn priznaje da neke zemlje EU na pristupanje Turske gledaju drugačije.

'Primjerice u Francuskoj, tursko pristupanje gleda se kroz određene probleme vezane uz integraciju muslimanske manjine'. 

Rehn kaže da nema puno razumijevanja za takva stajališta, ali priznaje da se nešto mora učiniti. Jedan od instrumenata koji su EU na raspolaganju je uvođenje mjera ograničavanja kretanja radnika, pojasnio je Rehn. 

'Što se tiče slobodnog kretanja radnika, mogli bi razmotriti uvođenje tranzicijskih razdoblja ili čak trajna izuzeća', rekao je Rehn. 

 

Više o tome:

EurActiv: Commissioner Rehn: 'I am just the factory manager'