naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Europska komisija će predložiti smanjenje PDV-a

Europska komisija u srijedu, 26. studenog, se priprema predložiti paket mjera za poticanje europskog gospodarstva pogođenog recesijom koji obuhvaća mogućnost smanjenja PDV-a i poziva Europsku središnu banku (ECB) da snizi kamatne stope.

U grubo bi proračun iznosio oko 130 milijardi eura.

Govoreći u Parizu u ponedjeljak, 24. studenog, Jose Manuel Barroso je dodao da je plan "mobilizirati sve dostupne alate - fiskalna, strukturne i regulatorne - kako na europskoj tako i na nacionalnoj razini."

Konačni iznos programa mjera koji ima za cilj pomoći Europskoj unij u ograničavanju učinaka financijske krize utvrdit će se u srijedu nakon konzultacija predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa s vladama zemalja članica. Potom će se o njemu raspravljati na samitu Europske unije zakazanom 11. i 12. prosinca.

Navedenim dokumentom nastoje se premostiti razlike u mišljenjima čelnika Europske unije u pogledu načina na koje bi se europsko gospodarstvo moglo potaknuti.

Paket mjera neće biti konačan plan koji bi sve zemlje morale primijeniti već skup instrumenata iz kojeg će zemlje članice moći izabrati onaj koji najviše odgovara njihovoj situaciji.

Komisijin nacrt tako sadrži popis niza mogućih mjera koje zemlje članice mogu poduzeti u cilju poticanja usporenog rasta gospodarskih aktivnosti a ukazuje i na mogućnost snižavanja poreza čime bi se u kratkom roku omogućio fiskalni poticaj za potrošnju.

Dokument nadalje navodi kako će Europska komisija iznijeti prijedloge o smanjenju PDV-a na ekološki prihvatljive proizvode, te da će uputiti pozive čelnicima Europske unije da na samitu u ožujku postignu dogovor o smanjenju PDV-a za radno intenzivne usluge.

Povrh toga, u dokumentu se predlažu i druga smanjenja poreza kao što su niže stope poreza na rad, ponajprije za zaposlene s niskim primanjima, mogu imati pozitivne učinke na zapošljavanje i pomoći najranjivijima u našem društvu.

Komisijin prijedlog navodi kako fiskalne mjere moraju biti praćene strukturalnim reformama, koje su osmišljene u skladu sa stvarnim potrebama pojedine zemlje članice, čime bi se potaknula potražnja i povećala otpornost gospodarstva na dulji rok.

Fiskalnim poticajima vjerojatno će se povećati proračunski manjkovi u mnogim EU zemljama, kao što su Francuska, Britanija, Irska, Italija, Grčka i Portugal, daleko iznad gornje dozvoljene granice od 3,0 posto BDP-a. Stoga će Europska komisija zahtijevati od članica da se obvežu da će financije ponovno dovesti u red čim nastupe bolja vremena.

Pored fiskalnih poticaja, u Bruxellesu napominju da Europska središnja banka ima prostora za smanjenje kamatnih stopa. Europska središnja banka je već signalizirala mogućnost rezova na sastanku zakazanom za 4. prosinca. Tržišta očekuju da će ih smanjiti za pola do tri četvrtine postotnog boda, na 2,5-2,75 posto.

Sve više dokaza o slabljenju inflatornih pritisaka u okolnostima pada potražnje ostavlja prostora za nova smanjenja kamatnih stopa, navodi se u nacrtu prijedloga Europske komisije.

 

Više o tome:

  • EUobserver: Brussels puts final touches on EU recovery toolbox