naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska treba promicati zelenu javnu nabavu

Hrvatska treba promicati zelenu odnosno ekološki svjesnu i odgovornu javnu nabavu koja može u velikoj mjeri pridonijeti zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena, povećanju energetske učinkovitosti i otvaranju novih radnih mjesta, kazano je u srijedu 26. studenog u Zagrebu na okruglom stolu o zelenoj javnoj nabavi u Republici Hrvatskoj.  

Okrugli stol 'Prema uspostavi sustava odgovorne/zelene javne nabave u Hrvatskoj - Mogućnosti, prepreke i smjernice unaprjeđenja' organizirao je Regionalni centar zaštite okoliša u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva RH i uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH. 

Okrugli stol organiziran je u sklopu projekta 'Promicanje i procjena sustava zelenih javnih nabava u zemljama jugoistočne Europe i Turskoj' koji financira nizozemsko Ministarstvo stanovanja, prostornog uređenja i zaštite okoliša (VROM). 

Ilustrirajući važnost javnih nabava za gospodarstvo, predstojnik Uprave za sustav javne nabave pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva RH Dražen Ivanušec istaknuo je da kroz sustav javne nabave u Hrvatskoj godišnje prolazi 16 posto BDP-a. 

Hrvatska je, kazao je, novim zakonskim okvirom za javne nabave u potpunosti usvojila odredbe dviju europskih direktiva iz 2004. koje reguliraju područje zelenih javnih nabava. 

Hrvatska također planira dopuniti Zakon o javnim nabavama novim odredbama o zelenoj javnoj nabavi, u skladu s preporukama i praksom Europske unije. 

No, sam normativni okvir ne znači automatski i veći udio zelene javne nabave, upozorio je Ivanušec, istaknuvši da je pred Hrvatskom na tom području još velik posao.  

Jozsef Szlezak iz Regionalnog centra zaštite okoliše iz Mađarske kazao je da zelena javna nabava, odnosno javna nabava koja uzima u obzir ekološke kriterije i dugoročnu isplativost, može u velikoj mjeri pridonijeti zaštiti okoliša, očuvanju klime i povećanju energetske učinkovitosti.  

Zelena javna nabava stvara i novo tržište za ekološke proizvode čime se potiče otvaranje novih radnih mjesta, kazao je, istaknuvši da bi država trebala preuzeti glavnu ulogu i biti primjerom na tom području.  

Podsjetio je da je Europska komisija predložila da do 2010. 50 posto svih javnih nabava bude zeleno. 

To se u prvom redu odnosi na građevinski, prehrambeni i energetski sektor, promet i usluge prijevoza, zatim nabavu uredskih uređaja i računala, odjeće, papira, namještaja, sredstava za čišćenje te opreme u zdravstvenom sektoru, kazao je.  

Regionalni centar zaštite okoliša za srednju i istočnu Europu (REC) neovisna je i neprofitna međunarodna organizacija za zaštitu okoliša. REC su 1990. osnovali EU, SAD i Mađarska. Povelju o osnivanju potpisalo je 29 zemalja, među njima i Hrvatska. 

Hina