naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Brzina pregovora u ovom trenutku za Hrvatsku jednako važna kao i kvaliteta

Hrvatska u ovom trenutku ne može birati između brzine i kvalitete pregovora s Europskom unijom jer je sada brzina sastavni dio kvalitete, s obzirom na indikativni i uvjetni raspored završetka pregovora do kraja 2009., kazala je u četvrtak 27. studenog na okruglom stolu u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pregovora s EU Vesna Pusić.  

'U ovom trenutku brzina je sastavni dio kvalitete', kazala je u uvodnim riječima drugog stručnog okruglog stola u seriji EUROTACIJE u organizaciji Ureda za Hrvatsku zaklade Heinrich Boell. 

Na okruglom stolu govorilo se o prioritetima i izazovima češkog predsjedanja, kao i njegovom mogućem utjecaju na proces proširenja te ujedno i dinamiku pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske. 

Jedan od najvažnijih prioriteta Češke, koja 1. siječnja od Francuske preuzima predsjedanje EU-om, kao druga od novih članica Unije, nakon Slovenije, nastavak je uspješne europske politike proširenja, rekao je na okruglom stolu češki veleposlanik Karel Kuehnl. 

'Vrlo smo zadovoljni indikativnim i uvjetovanih rasporedom (za Hrvatsku) i nadam se da će Hrvatska ispuniti kriterije kako bi završila pregovore do kraja 2009.', naglasio je.

Pusić je govorila o tome gdje se Hrvatska trenutno nalazi u pregovaračkom procesu, što je čeka do kraja francuskog predsjedanja, te za vrijeme sljedeća dva: češkog i švedskog.

Hrvatska je od 33 poglavlja o kojima pregovara s EU dosad otvorila i zatvorila četiri, otvorila je dodatnih 17, deset je pred otvaranjem s obzirom da je predala pregovaračka stajališta, a za dva - Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje - još nije predala pregovaračka stajališta.

Plan je bio do kraja francuskog predsjedanja otvoriti sva poglavlja, ali izgledno je da bi ih Hrvatska mogla otvoriti 10, pod uvjetom da se riješi blokada Slovenije, a još dva prebaciti u sljedeću godinu. Potom je plan pod češkim i švedskim predsjedanjem zatvoriti sva preostala poglavlja. 

'Većina uvjeta za zatvaranje odnosi se na dokaze da primjenjujemo zakone koje smo donijeli', naglasila je Pusić. 

Ona je također kazala da treba imati na umu pitanje ratifikacije Lisabonskog ugovora, koje je, što se Hrvatske tiče, donekle problem i u tom svjetlu i eventualnu kandidaturu Islanda. Ona je 'za nas zanimljiva u kontekstu ratifikacije Lisabonskog ugovora', rekla je Pusić, jer je Sporazum iz Nice, koji će biti na snazi do ratifikacije novog reformskog ugovora, dizajniran za 27 zemalja, a Hrvatska i Island broj bi povećali do 29. 

Češka je jedina od 27 zemalja članica EU koja još nije započela proces ratifikacije novog ugovora, ali put za potvrđivanje tog dokumenta otvoren je u srijedu nakon što je češki ustavni sud donio stajalište da Lisabonski ugovor nije u suprotnosti s češkim ustavom. 

Ostali prioriteti češkog predsjedanja, čiji je moto Europa bez granica, su, osim proširenja, održiva energetska politika, klimatske promjene, reforma proračuna i Zajedničke poljoprivredne politike, promoviranje 4 slobode i dodatne pete - slobode kretanja znanja, transatlantski odnosi, istočni susjedi i institucije i institucionalne reforme. 

'Pokušat ćemo dati i novi poticaj pregovorima s Turskom te pomoći svim drugim zemljama zapadnog Balkana da ispune kriterije za približavanje EU', rekao je češki veleposlanik, dodajući da je to i u interesu EU koja si ne može dopustiti na vratima zemlje koje nisu tako stabilne kako bi trebale biti. 

Okrugli stol, na kojem su nazočni bili i šef Delegacije Europske komisije Vincent Degert i francuski veleposlanik u Hrvatskoj Francois Saint-Paul, podijeljen je na dva panela: prvi na kojem se govori o prioritetima češkog predsjedanja, utemeljenima na razini tri predsjedavajuće zemlje (Francuske, Češke i Švedske), te drugi posvećen energetskoj sigurnosti i održivim izvorima energije. 

Hina