naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Ugovoreno 84,8 posto sredstava iz programa PHARE 2006.

Od 52,82 milijuna eura, koliko je bilo namijenjeno financiranju projekata ministarstava i drugih tijela državne uprave iz programa PHARE 2006., ugovoreno je 84,8 posto odnosno 44,79 milijuna eura, rečeno je u ponedjeljak 1. prosinca na konferenciji za novinare u Ministarstvu financija.  

Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert ocijenio je da su u procesu ugovaranja projekata iz PHARE 2006. programa postignuti dobri rezultati te da su ugovoreni projekti važni za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. 

Od važnijih projekata spomenuo je nadzor pomorskog prometa Jadranom, pripreme za strukturalne fondove EU-a, podršku pravosuđu i pomoć romskim zajednicama na sjeverozapadu Hrvatske. 

Ministar financija Ivan Šuker dodao je da su dobri rezultati ugovaranja PHARE projekata rezultat sustava koji je za tu namjenu uspostavilo Ministarstvo financija. Unutar tog sustava educirani su stručnjaci i izgrađeni administrativni kapaciteti. 

Rok za ugovaranje projekata financiranih iz programa PHARE 2006. istekao je 30. studenoga. 

Od 15,2 posto preostalih sredstava, 4,54 milijuna eura odnosno 8,6 posto je iznos za koji su u postupcima javne nabave dogovorene niže cijene od planiranih. 

Nije ugovoreno 3,49 milijuna eura odnosno 6,6 posto, koji se odnose na pet ugovora od kojih su dva bila ugovori iz projekta otkazanog još u prvoj polovini 2008. godine u vrijednosti od 2,53 milijuna eura, a preostala tri u vrijednosti od 960 tisuća eura nisu ugovoreni jer nisu dobivene kvalitetne ponude. 

Na konferenciji je objavljeno i da je Hrvatska dobila akreditaciju, odnosno dozvolu za rad institucija za provedbu IPA programa, novog predpristupnog instrumenta pomoći. Do kraja ove godine, zahvaljujući brzoj akreditaciji, Hrvatska može povući prve predujmove iz IPA-e u iznosu od 42,7 milijuna eura. 

 

Više o tome:

  • Središnja agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije: Konferencija za medije: ugovaranjem programa Phare 2006 postignuti dobri rezultati
  • Središnja agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije: Program Phare 2006 ugovoren sa 84, 8 posto sredstava