naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Swoboda: Svršetak pregovora Hrvatske s EU 2009. izgledan

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda ocijenio je da je završetak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom Unijom u 2009. izgledan.  

'Završetak pristupnih pregovora Europske Unije s Hrvatskom moguć je 2009.', izjavio je u srijedu Swoboda predajući svoje izvješće Odboru za vanjsku politiku. 

Još su međutim potrebni veliki napori Hrvatske vlade, ocijenio je austrijski socijaldemokrat. 

'Odlučnost, s kojom je Hrvatska vlada reagirala na nekolicinu atentata u središtu Zagreba, izuzetno raduje i mora se sada primijeniti na sva otvorena područja', izjavio je Swoboda.

Prema njegovim riječima, u središtu napora mora biti reforma pravosuđa i javne uprave. Smatra da se pri reorganizaciji odnosno privatizaciji brodogradilišta mora pokazati obzir prema teškoj gospodarskoj situaciji. 

'Prije svega treba pomoći stvaranju novih radnih mjesta u dotičnim regijama', naglasio je Swoboda. 

'Bilateralni problemi, posebice s hrvatskim susjedima, ne smiju ometati proces pristupanja. S druge strane, Hrvatska mora poduzeti sve kako bi te probleme riješila u idućim mjesecima u dijalogu sa susjedima. U najmanju ruku trebaju se dogovoriti postupci u okviru kojih se otvoreni granični problemi mogu riješiti uz posredovanje treće strane', zaključio je Swoboda.

Hina