naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
COREPER nastavlja raspravu o deblokadi hrvatskih pregovora

Odbor stalnih predstavnika zemalja članica Europske unije COREPER raspravljao je u srijedu 3. prosinca navečer o francuskom prijedlogu za rješavanje slovenske blokade pristupnih pregovora, ali konsenzus još nije postignut i rasprava će se nastaviti u petak, doznaje se u četvrtak iz europskih diplomatskih izvora.  

Veleposlanici zemalja članica raspravljali su o francuskom prijedlogu, a o slovenskim amandmanima na taj prijedlog nije raspravljano. 

Francusko predsjedništvo je prije nekoliko tjedana sastavilo prvi nacrt pisma u kojem bi se potvrdilo da Hrvatska u pristupnom procesu ničim ne prejudicira sporne točke granice sa Slovenijom, na što je Hrvatska neformalno pristala.  

Ideja je da se prvo dobije načelna suglasnost obiju strana, a da se potom razrade pojedinosti.

Slovenska strana tek je ovih dana podnijela amandmane na taj prijedlog, ali prema diplomatskim izvorima, u njima ima elemenata koji su neprihvatljivi nekim zemljama članicama, ali nije jasno o čemu je konkretno riječ. 

'Mi smo stavili svoj prijedlog na stol i sada o tome treba postići konsenzus svih zemalja članica', rečeno je Hini u francuskom predsjedništvu. 

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u srijedu nakon susreta s predsjednikom Europskog parlamenta Hansom-Gertom Pötteringom da je Slovenija predala francuskom predsjedništvu EU-a svoje prijedloge za rješavanje pitanja vezanih uz nastavak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom. 

'Hrvatskoj istječe vrijeme, Slovenija je francuskom predsjedništvu EU-a dala inicijativu da se riješe pitanja vezana uz nastavak pregovora, sada se o tome mora izjasniti Hrvatska', rekao je Pahor. 

Sada Hrvatska mora odgovoriti na taj prijedlog, a ukoliko taj uvjet bude ispunjen Slovenija je 'spremna proučiti mogućnost da dade suglasnost da se neka pregovaračka poglavlja otvore a neka zatvore', istaknuo je Pahor.  

Međutim, prema diplomatskim izvorima, od Hrvatske se neće tražiti da se izjasni o slovenskim prijedlozima, nego o zajedničkom stajalištu svih 27 članica ako do njega dođe.

Riješi li se pitanje slovenske blokade, Hrvatska bi mogla na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 19. prosinca otvoriti 10 i zatvoriti četiri do pet poglavlja, a takav slijed događaja bio bi u skladu s uvjetnim rasporedom Europske komisije za dovršetak pristupnih pregovora do kraja sljedeće godine.

Hina