naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Polančec najavio skori dogovor s Komisijom o privatizaciji hrvatskih brodogradilišta

Hrvatski model privatizacije brodogradilišta je više-manje prihvatljiv Europskoj komisiji, a od onoga što je ostalo za raspravu najvažnija je razina smanjenja kapaciteta brodogradilišta, izjavio je u četvrtak 4. prosinca u Bruxellesu potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec, dodajući da se konačni dogovor očekuje krajem sljedećeg tjedna.  

'Danas smo napravili veliki korak naprijed, a ono što je definitivno jest da je naš model privatizacije manje-više prihvatljiv. Od onoga što je ostalo za raspravu, najvažnija je razina smanjenja kapaciteta brodogradilišta', rekao je Polančec nakon razgovora sa stručnjacima Europske komisije. 

Rješavanje pitanja državnih potpora brodogradilištima ključni je uvjet za otvaranje pristupnih pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje. 

Polančec je istaknuo da za sada ne želi govoriti o pojedinostima te da su to tražili i stručnjaci iz Komisije. Izrazio je optimizam da će se sljedeći tjedan, u petak, završiti pregovori s Europskom komisijom. 

'Vrlo sam zadovoljan sastankom i vjerujem da ćemo u petak završiti pregovore', rekao je. 

Dosta vremena u pregovorima bilo je posvećeno pitanju Uljanika, jedinoga od šest hrvatskih brodogradilišta koje uspješno posluje. Hrvatska strana traži da se Uljanik privatizira po posebnom modelu. 

'Branili smo naše argumente zbog kojih smatramo da imamo pravo na privatizaciju Uljanika po posebnom modelu, a konačni odgovor na to pitanje morat ćemo pričekati do petka, ali ja sam optimist', rekao je Polančec. 

Hrvatska strana želi da privatizirana brodogradilišta nastave svoju djelatnost, ali u natječajima neće smjeti braniti promjenu djelatnosti jer se tome protivi Komisija. 

'To pitanje za nas nije sporno, mi želimo nastavak djelatnosti, ali u natječajima to nećemo braniti, svaka ponuda može sadržavati i promjenu djelatnosti', istaknuo je Polančec.

Hina